"Ha egy pár külön kasszán él, nem tekintik egymást egyenlő félnek" - Interjú egy buddhista szerzetessel

buddhizmus kolostor Thaiföld interjú párkapcsolat Khammai Dhammasami Burma vipassana meditáció buddhista szerzetes szerelem fogadalom szerezetes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderítettük, hogyan lesz egy szegény, többgyermekes családból származó burmai kisfiúból Angliában és szerte a világon nagy tiszteletnek örvendő szerzetes, aki azt is elárulta, mit gondol arról, hogy sosem lehetnek gyermekei.

Tiszteletre méltó dr. Khammai Dhammasamit, az Angliában élő burmai származású szerzetest már több mint három éve ismerem, hiszen többször volt lehetőségem a Pandita Meditációs Központ szervezésében az általa vezetett vipasszanaelvonuláson részt venni, ám először nyílt alkalmam személyesebb kérdéseket feltenni neki. A mesterrel a gyerekkoráról, a párkapcsolat buddhista megközelítéséről és szerzetesi fogadalmakról beszélgettünk.

Forrás: Pandita Meditációs Központ

Egy burmai kisfiú hogyan jut el Oxfordba, és hogyan lesz belőle szerzetes? Önöknél ez családi tradíció volt?

Hogyan került Angliába a messzi Burmából?
Burmában szereztem meg az első diplomámat, majd Srí Lankán tanítottam. Az egyik diák meghívott egy angliai iskolába, de akkor még én is tanultam, és ezért egy évnél tovább nem akartam Európában maradni. Végül itt is tanítani kezdtem, és maradtam. Az első meditációs óráimon nagyon kevesen voltak, általában két ember, viszont ők hat hónapig kitartóan jártak, és mondták, nem értik, miért nem jönnek a többiek, hiszen ők sokat kapnak a kurzustól. Később elkezdtek segíteni abban, hogy megismerjenek. Szórólapokat készítettek, és egyre többen jöttek, így Angliában maradtam. Majd Oxfordba mentem tanulni az egyetemre, és végül ott alapítottam meg a kolostoromat, ahol a mai napig tevékenykedem.

Forrás: Dhammasammi mester kolostora Oxfordban
A cikk szerzője édesanyjával és a szerzetessel egy többnapos elvonuláson Forrás: Gedeon Bea

Sosem hiányzott önnek a család, a gyermek? Nem nehéz betartani a szerzetesi fogadalmakat?
Amikor gyerek voltam, és még nem tudtam biztosan, hogy a kolostorban élem majd le az életem, akkor voltak terveim. Aztán láttam, hogy a testvéreim megházasodnak, mindenkinek családja lett, én pedig maradtam a szerzetesi életmódnál. Amikor manapság elnézem, hogyan élnek ők, be kell vallanom, eléggé különbözik attól, amit gyerekként a családi életről elképzeltem. A családban élés rengeteg türelmet és kitartást igényel az embertől, ez pedig elég szigorú keretbe teszi az életet. Az én létem ennél sokkal szabadabb.

Amikor nem tanít vagy meditál, mivel kapcsol ki? Van hobbija egy szerzetesnek?
Nagyon szeretek olvasni, és ehhez kapcsolódóan sok könyvet fordítottam már, ez rengeteg szabadidőmet kitölti. Rendszeresen valamilyen munkában vagyok. Amikor fiatal voltam, futballoztam és sakkoztam, néha éjszakába nyúlóan, de ma már ezeket a tevékenységeket nem művelem.

Varázslatos Burma

Kalandorok útra fel! Mianmarban, régebbi nevén Burmában, az ezertornyú pagodák hazájában igazi hullámvasúton érezheti magát az utazó – tudj meg mindent erről a varázslatos országról a Life.hu cikkéből.

Elvonulás a világtól – pár nap off néha kell!http://www.life.hu/ez-zsir/20150729-elvonulas-a-vilagtol-par-nap-off-neha-kell.htmlSokan érthetetlennek tartják, miért kell időnként teljes csendben és visszavonultságban, meditációval tölteni pár napot. Pedig ahhoz, hogy jobban megismerjük önmagunkat, igenis szükség van a befelé fordulásra, ezt pedig csak csendben, harmonikus környezetben és olyan társakkal érdemes megtenni, akik hozzánk hasonlóan alkalmazkodóak és keresik azt a fajta belső békét, ami egy meditációs elvonulás pár napja után a tudatba költözik. A Life.hu újságírója kipróbálta, milyen egy kis időt távol tölteni a világtól, és fantasztikus élményekkel gazdagodott.Ez Zsír!ThinkstockVarázslatos Burma – avagy kalandorok, útra fel!http://www.life.hu/lifeutazas/20150202-burma-latnivaloi-tortenelme-mit-erdemes-ott-megnezni.htmlBurma számomra mindig a misztikumot jelentette. Éveken át álmodoztam arról, hogy majd egyszer, pár hónapra elutazom burmai mesterem kolostorába meditálni. Tavaly év végén pedig úgy döntöttem, thaiföldi utazásomat megszakítva, egy hétbe belesűrítve végigbarangolom az ország leghíresebb látványosságait - meg is mutatom a 3 kedvencemet. UtazásThinkstockBuddha nyomában Thaiföldönhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130124-thaifold-utazas-buddha-nyomaban-a-tavolkeleten.htmlAki egyszer belekóstolt Thaiföld hangulatába, utána mindig vissza fog vágyni a fülledt, füstölő illatú országba. A Life.hu újságírója felfedezőútra indult a varázslatos távol-keleti országba.UtazásÁlomszigetek Thaiföldön – csúcsélmény a köbönhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150310-thaifold-3-gyonyoru-szigete-railay-beach-phi-phi-koh-phangan.htmlAmikor először Thaiföldön jártam, úgy gondoltam, a Railay Beach szépségét már nem lehet fokozni: a lenyűgöző, sziklás partjai és vadregényes pálmadzsungele egy nap alatt magával ragadott. Következő évben jött Phi-Phi, amely nem a partról, hanem a sziget legmagasabb pontjáról elém táruló látvánnyal varázsolt el. Harmadik volt a sorban Koh Phangan, ahol valóban türkizkék és smaragdzöld a tenger. Járd be most velünk ezt a 3 varázslatos tengerpartot!UtazásThinkstockKambodzsa, a csodák földjehttp://www.life.hu/lifeutazas/20131126-utazas-es-programajanlo-kambodzsa-a-csodak-foldje.htmlKambodzsában az utazók kedvelt úti célja Angkor. Azonban a csodás templomromok megismerése után az ország sokkal több élményt tartogathat. A Life.hu újságírója rögös utakon eljutott egy olyan helyre, ahol igazi célt és értelmet nyert az utazása.UtazásGyógyítsd magad meditációval és relaxációval!http://www.life.hu/ez-zsir/20140717-jogaiskola-a-jogaklikkel-mi-a-kulonbseg-a-relaxacio-es-a-meditacio-kozott.htmlStressz, vérnyomásproblémák, depresszió, szívritmuszavar, diabétesz, irritábilis bél szindróma... A meditáció és a relaxáció jótékony hatását számos klinikai kísérlet igazolja, nemcsak mentális, de a fizikai testet érintő betegségek esetében is. Jógaiskolánkban a JógaKlikkel ezen a héten meditációs és relaxációs technikákról tanulhatsz.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.