Vivien Leigh Clark Gable film érdekesség Elfújta a szél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Scarlett O'Hara és Rhett Butler ikonikus szerelme 1939-ben debütált a filmvásznon, az Elfújta a szél sikere pedig lassan 80 éve töretlen. Nők milliói olvadoznak még ma is a sármos Clark Gable-től; a valaha volt egyik legszebb színésznőt, Vivien Leigh-et, pedig ugyancsak tömegek csodálják. Most néhány érdekes kulisszatitkot hoztunk el nektek ezzel a filmmel kapcsolatban.

Elfújta a szél Vivien Leigh és Clark Gable nélkül? Na ne!

Pedig bizony a stúdió eredetileg nem őket szánta a főbb szerepekre! Több mint 1400 színésznőt hallgattak meg Scarlett O'Hara szerepére, a nagy kedvenc pedig Charlie Chaplin barátnője, Paulette Goddard volt. Ám mikor a stúdió fülébe jutott, hogy a pár vadházasságban él együtt, a botránytól rettegve inkább törölték a színésznőt a jelöltek listájáról.

Vivien Leigh legfőbb vágya volt, hogy megkaparíntsa Scarlett O'Hara szerepét, és ez néhány tesztfelvétel után sikerült is neki. Ám nála is előkerült a csontváz a szekrényből, mikor kiderült, hogy Leigh Lawrence Olivier szeretője volt, miközben egyikük sem vált még el korábbi párjától. A stúdió végül nem fosztotta meg a nőt a szereptől azzal a feltétellel, hogy a két színész nem találkozhatott egymással a forgatás időtartama alatt.

AFP

A Rhett Butler szerepére pedig Gary Coopert szemelték ki, de ő visszautasította a felkérést, mondván, az Elfújta a szél lesz Hollywood történetének legnagyobb bukása. Nos, nem lett igaza.

Clark Gable is vonakodott elvállalni a szerepet, de a Metro-Goldwyn-Mayer egy igen furcsa gesztussal segítette a döntését: busás összeget ajánlottak a színésznek, hogy elválhasson második feleségétől és még forgatás alatt elvehesse új szerelmét, Carole Lombard színésznőt.

Fontos volt az élethű ábrázolás

A minél élethűbb hatás kedvéért George Cukor, a filmen dolgozó első rendező, a szülési jelenetben a Melanie-t alakító Olivia de Havilland lábujjait csipkedte. Ez a kevés jelenetek egyike, melyeket még Cukor vett fel és benne maradtak a filmben a rendezőváltás után is.

Forrás: AFP

Bagósok

A film forgatása alatt Vivien Leigh napi négy doboz cigarettát szívott. Clark Gable csak hármat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.