22 érdekesség A sötét ötven árnyalatáról

film érdekesség mozi A sötét ötven árnyalata
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogyan készültek fel a főszereplők a szexjelenetekre? Hogy miért kapott borostát a második részben Christian? Hogy mi az összefüggés A sötét ötven árnyalata és a nizzai terrortámadás között? A híres-hírhedt BDSM love story második része már hasít a világ és Magyarország mozijaiban, úgyhogy épp itt volt az ideje, hogy összegyűjtsünk róla egy nagy adag különleges információt. 

1. Az első rész rendezője (Sam Taylor-Johnson) és forgatókönyvírója (Kelly Marcell) is kiszállt a produkcióból 2015 tavaszán, és bejelentették, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem vesznek részt a folytatások elkészítésében.

2. Ennek oka a pletykák szerint az volt, hogy nem bírtak kijönni a regényeket író E. L. Jamesszel, aki mindenbe bele kívánt szólni a készülő filmek kapcsán.

Forrás: Youtube

3. A forgatókönyvíró így Niall Leonard lett – aki E. L. James férje, és aki eddig csak tévés produkciókban dolgozott ilyen minőségben.

4. A rendezői székbe pedig James Foley ült, aki szintén inkább tévésorozatok terén (Kártyavár, Twin Peaks, Wayward Pines) alkotott eddig maradandót.

5. Amíg az első rész előtt csak öt hete volt a felkészülésre a késői szereplőválasztások miatt Jamie Dornannek, és emiatt nem is volt elégedett a izomzatával, addig most nyugodtan gyúrhatott eleget, és pontosan úgy nézhetett ki a (fél)meztelen jelenetekben, ahogyan szeretett volna. Micsoda megkönnyebbülés!

Forrás: Youtube

6. Azzal viszont nem tudott mit kezdeni, hogy a filmben a szerelmi riválisát játszó Eric Johnson jóval magasabb nála, úgyhogy rendszeresen poénkodott is vele, hogy lehetőleg minél kevesebbet legyenek láthatók egymás mellett.

7. Jeff Buckley-tól a „Lover you should have come over” című dal elhangzik a filmben, ugyanakkor nem szerepel a többi szám között a filmzenealbumon.

8. Az első rész után számos olyan visszajelzés érkezett a nézők részéről, hogy Christian Grey nem annyira szexi (a manapság kevésbé trendi) teljesen simára borotvált arccal, így a második részre engedélyeztek Jamie Dornannek egy kis borostát is.

Forrás: Youtube

9. Dakota Johnson elárulta, hogy mi szokott zajlani a forgatáson a szexjelenetek felvétele előtt: ő általában egy pohár whiskyvel készül fel, míg Jamie Dornan fekvőtámaszokat nyom. Ezenkívül mindig átbeszélik a felveendő jelenetet kettesben, a rendezőtől függetlenül is.

10. A film forgatása épp egy éve, 2016 februárjában kezdődött, és júliusban ért véget, Franciaországban.

Forrás: Youtube

11. Ez idő alatt pedig nem csak A sötét ötven árnyalata, de a leendő (2018 februárjában mozikba kerülő) harmadik rész, A szabadság ötven árnyalata jeleneteit is felvették.

12. A stáb épp Nizzában forgatott, amikor megtörtént a tavaly nyári szörnyű terrortámadás, a tömegbe gázoló teherautóval.

13. Színésznők, akik szóba kerültek Elena Lincoln, azaz „Mrs. Robinson” szerepére: Kim Catrall, Michelle Pfeiffer, Charlize Theron.

14. A Mrs. Robinson gúnynevet Anastasia akasztja Christian egykori idősebb szeretőjére (és beavatójára a BDSM világába), ezzel pedig egy filmre utal: az 1967-es Diploma előtt című klasszikusra, amiben Anne Bancroft csábította el Mrs. Robinsonként az akkor még roppant fiatal Dustin Hoffmant.

Anne Bancroft elcsábítja az ifjú Dustin Hoffmant a Diploma után című filmben Forrás: Youtube

15. Amikor Anastasia az előléptetése kapcsán az új titkárnőjével beszélget, a dialógusuk egy az egyben megegyezik a Dolgozó lány című 1988-as film egyik jelenetével.

16. Ez pedig egy belső poén, hisz a Dolgozó lány ominózus jelenetében Melanie Griffith, az Anastasiát játszó Dakota Johnson édesanyja szerepelt.

Melanie Griffith a Dolgozó nőben Forrás: Youtube

17. Sose gondoltuk volna, hogy Mr. Grey Vin Diesel-rajongó! A szülei házában lévő egykori szobájában látható a falon egy Riddick – A sötétség krónikája poszter.

18. A film egyik jelenetében cigivel égetik ki Christian fotóját – miközben a karakternek vannak igazi, égő cigicsikkektől származó sebhelyei a szörnyű gyerekkorából.

19. Érdemes nem kisietni a moziteremből a film végén, mert a stáblista közepe felé a leendő harmadik rész kedvcsináló előzetesét is megmutatják nekünk.

20. A sötét ötven árnyalata 55 millió dolláros költségvetésből készült.

Forrás: Youtube

21. Az amerikai nyitóhétvégéjén pedig 46,8 millió dolláros bevételt termelt, ami még úgy is nagy anyagi siker, hogy az első rész ennél sokkal erősebben (85 millióval) nyitott.

22. Magyarországon a nézők szintén özönlöttek rá, de szintén kevésbé, mint az első részre, ami 200 ezer nézőt érdekelt az első hétvégén, a folytatás pedig 112 ezret.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.