Elhunyt Berek Katalin színésznő, a nemzet színésze

Forrás: Wikipédia -
halál Berek Katalin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnap hunyt el Berek Katalin, a Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze. A szomorú hírt családja tudatta.

Hosszan tartó betegség után élete 87. évében hunyt el Berek Katalin, aki 1930. október 7-én született szegény makói családban, és a város árvaházában nőtt fel. Már nyolcévesen a szegedi színházban játszott gyerekszínészként, és 15 évesen tudta, hogy színésznő lesz belőle. A Színiakadémia után a Nemzeti Színházhoz szerződött, 18 évig volt tagja a társulatnak.

Elhunyt Berek Katalin színésznő, a nemzet színésze Forrás: Wikipédia

Rengeteg szerepet játszott, nagyon sokat dolgozott akkor is, amikor az egészsége pihenést követelt volna. Szívrohamot kapott ugyanis, de ő nem állt meg. 1993-ban egy nagy szerepálmára, Az öreg hölgy látogatására készült, amikor agyvérzést kapott. Nagyon súlyos állapotban került kórházba, jobb oldala teljesen lebénult, beszélni nem tudott, egy ideig nem is látott. Az orvosok nem sok jóval biztatták, azt mondták, hogy többé nem fog tudni járni, beszélni, de ő emberfeletti erőfeszítéssel mindkettőt megtanulta újra, és fokozatosan a színpadra is visszatért. Berek Kati művészete elismeréseként két alkalommal is megkapta a Jászai Mari-díjat, de ezenkívül még rengeteg elismerést kapott: Kazinczy-díjjal jutalmazták, érdemes művész és kiváló művész lett, megkapta a nemzet színésze címet is – írja az MTI.

Ma lenne 85 éves Elizabeth Taylorhttp://www.life.hu/kult/20170227-85-eves-lenne-elizabeth-taylor.htmlKecses és gyönyörű nő volt Elizabeth Taylor, aki mindig kikövetelte magának a legnagyobb sztárokhoz méltó figyelmet és bánásmódot, ám színésznőként ő volt minden rendező álma: felkészülten és időben érkezett a forgatásokra, miatta sosem kellett megismételni egyetlen jelenetet sem. 79 évesen távozott az élők sorából, de halhatatlan maradt. Kult--Ilyen az Oscar-nyertes Holdfényhttp://www.life.hu/kult/20170227-holdfeny-cimu-film-kritika.htmlFebruár 26-án 89. alkalommal adták át az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjait az év legjobb filmes teljesítményeinek. A Holdfényt 8 kategóriában jelölték az akadémiai elismerésre, végül a legjobb film, adaptált forgatókönyv és férfi mellékszereplő kategóriákban diadalmaskodott, és a legjobb film Oscar-díjával az év legnagyobb filmes elismerését kapta meg. A Holdfény gyönyörűen ábrázolja egy önmagát legbelül folyamatosan marcangoló fiú sorsát. Istók Levente kritikája. Kult--Témák, amik hatalmas tömegeket mozdítanak meghttp://www.life.hu/kult/20170220-temak-amik-hatalmas-tomegeket-mozditanak-meg-boldogsag-penz-egeszseg.htmlSlágertémák: ha becsukod a szemed, biztosan te magad is fel tudsz sorolni legalább öt olyan dolgot az életedben, amik igazán érdekelnek, amikre nem sajnálod az időt vagy éppen a pénzt, és amik idővel a mindennapjaid részévé váltak. A legtöbbünknek ilyen a súlykontroll, az egészséges életmód, a siker és a pénz, a boldogság keresése, illetve a szerelem és a mindent elsöprő szex. Ha te magad is ezek bűvkörében élsz, az alábbi programokat semmiképpen ne hagyd ki! KultOrigoMeghalt a Titanic és a Terminátor színésze, Bill Paxtonhttp://www.life.hu/kult/20170227-meghalt-a-titanic-es-terminator-szinesze-bill-paxton.htmlRengeteg híres filmben szerepelt Bill Paxton, olyanokban, mint a Terminátor, a Titanic és a Bolygó neve: Halál. A színész 61 évesen távozott, halálát műtéti komplikációk okozták. Kult--Így néznek ki ma a Házibuli című film sztárjai: Fotók! http://www.life.hu/kult/20170224-akkor-es-most-fotok-a-hazibuli-cimu-film-sztarjairol.htmlA 32 évvel ezelőtt megjelenő film még mindig sokak arcára csal mosolyt. De vajon hogy festenek ma a szereplők? KultOrigoGálvölgyi János álma valóra vált: elkészült a Hullaégetőhttp://www.life.hu/kult/20170224-galvolgyi-janos-alma-valora-valt.htmlDöbbent, néma csend az előadás végén: így fogadta a közönség Gálvölgyi János régi álmának bemutatóját. Elkészült a Hullaégető, amit a színész évtizedek óta szeretett volna színpadra vinni, ezzel Gálvölgyi egyik legnagyobb álma vált valóra. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.