Tekerd fel a hangerőt! 10 sláger, ami 10 éves lesz 2018-ban

sláger katy perry dal Beyonce Britney Spears Rihanna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emlékszel még, hogy melyik dalokat hallgattad 2008-ban a kocsiban, amíg a dugóban araszoltál? Mik voltak az igazán nagy slágerek 10 évvel ezelőtt? Hát ezek!

Bizony, bizony Beyoncé slágere 2008 októberében jelent meg. Vagyis 10 éve riszáljuk a csípőnként és koppintjuk a díva jellegzetes kézmozdulatait, ha meghalljuk a dalt. Meglepő módon, az összesített slágerlistákat nézve a dalt a belga, a magyar és a svéd toplistákon szerepelt a legrosszabbul.

Britney Spears 2007-ben még kopaszra borotváltatta a fejét és esernyővel tört be ablakokat. Akkor nem sokan fogadtak volna arra, hogy visszatér a zenei élvonalba, vagy egyáltalán túléli azt az időszakot. Britney mindenkire rácáfolt. Lejött a drogokról, visszaszerezte a felügyeletet a gyermekei felett, és új lemezt adott ki. 2008-ban tombolt a Womanizer-korszak. Ami egyébként Magyarországon lényegesen jobban teljesített a toplistákon, mint a korábbi Beyoncé-dal.

Pink 2008-ban megjelent Funhouse albumán, a So What volt a legsikeresebb dal, amit a kritikusok csak úgy jellemeztek, mint egy „fantasztikus, erőteljes himnuszt”. A So What Magyarországon is listavezető volt 2008-ban a rádiós játszási listán.

Az énekesnők éve volt 2008, ez nem is vitás. Beszéltünk már Beyoncéról, Pinkről és Britney Spearsről, de még néhány névvel szolgálhatunk. Az egyik ilyen Rihanna, aki a Disturbia című dalával tarolt 2008-ban. Bár a „tarolt” talán erős túlzás, mert az Egyesült Államokat, Új-Zélandot, Venezuelát és Belgiumot kivéve a dalnak sehol nem sikerült listavezetőnek lennie. Magyarországon a negyedik helyig jutott.

2008-ban hét hétig vezette a Billboard toplistát az I Kissed A Girl Katy Perry-től. Ezzel egyébként az amerikai lap szerint 2008 második legsikeresebb dalát sikerült produkálnia az énekesnőnek. A dal egyik producere az a Dr. Luke volt, akit egy éve elküldtek a kiadótól, mivel Kesha beperelte őt lelki- és testi bántalmazás miatt. A dalból készült maxilemezből az Egyesült Királyságban 700 ezer, míg az Egyesült Államokban 4,7 millió darab kelt el.

Szintén 10 éves lesz 2018-ban a Coldplay Viva la Vida című száma. A dal elképesztően sikeres lett, még a The Simpsons egyik epizódjába is bekerült, de ezt hallhatták az FC Barcelona rajongói is, a csapat 2010-es győzelme után. Bár a Billboard top 100-as listáját csak egyetlen hétig vezették, az Egyesült Államokban 6 millió-, míg az Egyesült Királyságban 1,2 millió példányban értékesítettek a lemezt.

Nem sok tehetségkutatóból kikerült énekes van, aki elmondhatja magáról, hogy a nemzetközi slágerlistákat is sikerült meghódítania. Pedig ilyen volt Leona Lewis is, akiről mostanában nagyon keveset hallunk, azonban 2007-ben és 2008 tavaszán szinte az egész világ imádta. Bleeding Love című slágere négy hétig volt listavezető az Egyesült Államokban. A brit énekesnő jelenleg 32 éves. 2016-ban a Cirque du Soleil egyik előadásához szerződött, majd pár hónappal később, élete első szerepében debütált a Broadwayn.

2008 tavaszán énekelgette azt Mariah Carey, hogy Touch My Body. A dal volt Carey tizennyolcadik listavezető száma a Billboard slágerlistán, ezzel pedig megelőzte Elvis Presley-t is. A magyarok annyira nem lelkesedtek Mariah daláért, hiszen a negyvenes toplistán, mindössze a 19. helyig jutott.

2008-ban Flo Rida Low című dala uralta a legtöbbször a slágerlisták első helyét. Bár maga a dal 2007-ben jelent meg, a legnagyobb sikereket 2008 évelején érte el. Nagy szerepe volt ebben annak is, hogy a Step Up 2 című filmbe is bekerült a nem túlságosan bonyolult szöveggel megírt nóta.

Az ártatlan gimnazista Taylor Swift is 2008-ban játszotta el, hogy ő bizony egy kastélyban raboskodó, szerelmes úrinő. A minden szakításából dalt író énekesnő, Love Story című felvétele 2008 szeptemberében jelent meg. Az Egyesült Államokból összesen 7 millió lemez fogyott el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.