Ezzel a címmel számolna be egy bulvárlap arról az esetről, amelyről egy kiváló regény és a belőle készült halványabb film mesél - egyik sem bulváros módon. Mocsokváros utcáin, kritika.

 


Amikor a film elején Robert De Nirót egy sárga New York-i taxi volánja mögött láthatjuk, lehetetlen nem egy bizonyos régi nagy alakítására gondolni, de aztán hiába a nosztalgia ébresztette várakozás, ez a film sajnos nem egy Taxisofőr - sem színvonalában, sem jellegében. Ennek ellenére kimondottan jó benne látni De Nirót: a színésznagyság az utóbbi években leginkább a borzasztó szerep- és filmválasztásaival hívta fel magára a figyelmet, így épp itt volt már az ideje, hogy újra egy jól megírt, izgalmas karakter bőrébe bújjon.

focusfeatures.com

Ez a figura pedig egy félrecsúszott, nem mindig józan apáé, aki végig simliskedte az életét, alaposan elhanyagolta a családját, miközben végig azt hitte magáról, hogy egy írózseni, aki a művészetével megváltja majd a világot és saját magát. A film főszereplője mégsem ő, hanem a fia (az ígéretes fiatal színész, Paul Dano érzékeny alakításában), aki vele ellentétben hajlandó is azért tenni, hogy író legyen belőle, és ezt többek között azzal kezdi, hogy az apja hátrahagyott kéziratát szét- és újraírva követ el rituális irodalmi apagyilkosságot. Mert persze az ő élete sincs rendben, és a gondok mögötti okokat nagymértékben az okozza, hogy az apja mindig is hiányzott az életéből, a történetünk idején immáron sok-sok éve nem is látta egyáltalán.

focusfeatures.com


Így amikor egy hajléktalanállomáson dolgozva egyszer csak belefut az éjszakai szállásért sorban álló apjába, az élete persze alaposan felfordul, de ugyanakkor esélyt is kap, hogy megértse és rendbe tegye a dolgokat - sőt, még akár a művészet és a valóság viszonyáról is tanulhat ezt-azt. A film alapjául szolgáló (azonos című, magyarul is olvasható) regény megtörtént eseményeken alapul: az író, Nick Flynn lényegében a saját életének egy szakaszát írta meg benne (nem véletlenül Being Flynn a film eredeti címe). A regény szövegének mély személyességét a film is megpróbálja megteremteni, de nem igazán jár sikerrel, mint ahogy furcsán veszi ki magát az az írásban jól működő posztmodern játék is, miszerint két elbeszélő van: az író fiú és az apa, akinek az elbeszélői szerepébe bújva valójában szintén a fia beszél (lásd az apa kéziratát, amit a fiú ír újra).

focusfeatures.com

Az egy generációnyi korkülönbséggel elválasztott férfiak kapcsolatairól előszeretettel mesélő Paul Weitz rendező (Egy fiúról, Jó társaság, Rémségek cirkusza, Utódomra ütök) megpróbált erős drámát faragni ebből a sokarcú történetből a mozivásznon, ennek érdekében pedig igazán nyomasztó hangulatú képekben mutatja be a hősei boldogságkeresését. Merthogy a filmváltozat szerint erről szól ez a sztori, nem másról, így a végére kicsit csöpögőssé is válik az a bizonyos dráma, a lankasztó végkifejletről nem is beszélve, amely az amerikai álom bűvkörébe utalja vissza a hőseit.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/NHZfQDgkqiM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 Kiknek ajánljuk?
- akik olvasták a regényváltozatot
- akik szeretnék újra méltó szerepben látni Robert De Nirót
- akiket érdekel az apa-fiú viszonyok problematikája

Kiknek nem ajánljuk?
- akik nem szeretik a depresszív hangulatú filmeket
- akik csalódottak, ha egy film gyengébb az alapjául szolgáló könyvnél
- akiket nem érdekelnek a családi drámákBoszorkányság a moziban - 8 kedvenc filmes banyánkhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120418-boszorkanysag-a-moziban-8-kedvenc-filmes-banyank.html Francia filmklasszikusok - 10 film, amit neked is látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120416-francia-filmklasszikusok-10-film-amit-neked-is-latnod-kell.html Páros lányrablás: előbb a nővér, aztán a húghttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120413-paros-lanyrablas-elobb-a-nover-aztan-a-hug.html Pite forrón, átsütve - Szex az érettségi találkozónhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120405-amerikai-pite-a-talalkozo-szex-az-erettsegi-talalkozon.html Szolgálják és védik - a gyerekkorthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120328-polisse-szolgaljak-es-vedik-a-gyerekkort.html Bond-lányok a süllyesztőben - Szépségük sem mentette meg őket a sikertelenségtőlhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120326-bondlanyok-a-sullyesztoben-szepseguk-es-a-szerep-sem-mentette.html