Nem könnyű híres szülők árnyékában felnőni, hisz az állandó hasonlítgatás nyomasztó terhet jelenthet. Ám vannak olyan gyerekek is, akik tehetségükkel ellensúlyozni tudták mindezt, és akiket a családi kötelék összetartó ereje fantasztikus teljesítményekre sarkallt. A Life.hu most összegyűjtötte azokat a lányokat, akik legalább annyira legendás személyiségekké váltak, mint neves mamájuk. 

1. Mária Terézia (1717-1780) és Mária Antónia (1755-1793)

A Habsburg-házból származó, erőskezű Mária Terézia, aki 40 évig uralkodott a Habsburg Monarchia országai felett, és lánya, Mária Antónia, Franciaország királynéja nagy hatással volt Európa történelmére. Mária Terézia végtelenül odaadó, ám nagyon szigorú anya volt, egész életében kemény ellenőrzés alatt tartotta gyermekeit. Mária Antóniát 14 éves korában politikai érdekből adta hozzá Lajos Ágost francia trónörököshöz, és mivel távol éltek egymástól, levelében tartották a kapcsolatot. Mária Terézia írásban fejezte ki rosszallását lánya gyermeteg viselkedése, becsvágya, esztelen költekezése miatt, és nagyon aggódott, amiért a királyi párnak hét éven át nem született gyermeke. Mária Antónia francia királynét annyira gyűlölte a nép a francia forradalom kitörésekor, hogy csak "másik szukának" nevezték. Mária Antóniát végül házasságtörés és árulás vádjával 1793. október 16-án végezték ki Párizsban.

Wikipedia

2. Mary Wollstonecraft (1759-1797) és Mary Shelley (1797-1851)

E két figyelemreméltó asszony forradalmi módon fektette le a nők jogaiért folytatott küzdelem alapjait. A feminista gondolkodás úttörője, Mary Wollstonecraft élesen bírálta a házasság intézményét, és fő műve, az 1792-ben publikált "Nők jogainak követelése" indította útjára az újkori női mozgalmakat. Közös életük nem tartott sokáig, hisz az angol írónő néhány nappal lánya születése után gyermekágyi lázban elhunyt. Shelley életfilozófiáját anyja korai halála, illetve apja önző viselkedése nagyban befolyásolta abban, hogy a nők egyenlő jogokat érdemelnek. A lányt egész életében édesanyja független szellemisége inspirálta, így 17 évesen gondolkodás nélkül szökött meg Franciaországba a nős Percy Shelley-vel, amiért apja és a társadalom egyaránt kitaszította. Ez az elutasítás nagy hatással volt írásaira, és miután Shelley elhagyott felesége és Mary féltestvére öngyilkos lett, egy zaklatott álom hatására írta meg élete legnagyobb munkáját, a hátborzongató elemekkel tarkított Frankensteint.

AFP

3. Marie Curie (1867-1934) és Irene Joliot-Curie (1897-1956)

A különös, ám egyedülállóan briliáns családnak tudományos szempontból világra szóló eredményeket köszönhetünk. Marie Curie a 20. század egyik legjelentősebb tudósa volt, akit - máig egyetlen nőként - két Nobel-díjjal is kitüntettek a radioaktivitás vizsgálata, valamint a rádium és polónium felfedezéséért. Idősebb lánya, Irene - miután elvégezte a Sorbonne Egyetem matematika-fizika szakát -, anyja nyomdokaiba lépett, és hamarosan munkába állt az általa vezetett Rádium Intézetben. Az első világháború kitörésekor együtt szorgalmazták a mobil röntgengépek használatát a sebesült katonák kivizsgálására. Később Irene és férje kutatásai is sikerrel jártak, melynek eredményeként felfedezték a mesterséges radioaktivitást, ám a munkásságukért járó Nobel-díjat Marie Curie sajnos már nem érhette meg. Az atomfizikus lány halálában is követte édesanyja példáját: ő sem védekezett megfelelően a káros sugárzás veszélyei ellen, és a radioaktivitás okozta leukémiában hunyt el 59 éves korában.

AFP

4. Judy Garland (1922-1969) és Liza Minelli (1946-)

Judy Garland és lánya, Liza Minelli legendás státuszt vívott ki magának a szórakoztatóiparban: mindkettőjük számára a színpad volt az igazi szerelem, ahogyan sorsuk is bővelkedik sikerekben és tragédiákban. A törékeny Judy Garland 16 évesen szerepelt az Óz, a csodák csodája című musicalben, ami egy csapásra világhírű sztárrá tette. A színésznő VincenteMinellivel kötött házassága nem bizonyult hosszú életűnek, és Liza már gyermekkorában megtapasztalta az élet árnyékos oldalát. Bár Judy elképesztően tehetséges volt, állandóan önértékelési problémákkal küzdött, és többször előfordult, hogy lánya akadályozta meg gyógyszerfüggő mamája öngyilkossági kísérletét. Liza Minelli - aki már kétévesen szerepelt anyja oldalán egy filmben - Oscar-díja és sikeres karrierje ellenére mély lelki válságokat élt át: soha nem született gyermeke, őt sem kerülték el a drog- és alkoholproblémák, négyszer vált el, de saját bevallása szerint még mindig szeret új emberekkel találkozni, és vonzódik a vicces férfiakhoz.

AFP

5. Ingrid Bergman (1915-1982) és Isabella Rossellini (1952-)

Két nagy név, két gyönyörű nő: Isabella Rossellini ékes bizonyítéka annak, hogy a tehetség és a szépség családon belül marad. A hollywoodi aranykorban a stockholmi születésű Ingrid Bergman a romantikus filmek legnagyobb sztárja volt, akit a közönség a tisztaság ikonjaként emlegetett. A színésznő legemlékezetesebb alakítását a Casablancában nyújtotta a sármos Humphrey Bogart oldalán, első Oscar-szobrocskáját pedig a Gázláng című thriller fiatal menyasszonyaként nyerte. Lánya, a 60 évesen is vonzó Isabella Rossellini klasszikus filmek hosszú sorában szerepelt, beleértve a Kék bársonyt és a Veszett a világot, amit egykori kedvese, David Lynch rendezett. Isabella tekintélyes karriert futott be, és a fotói alapján kiköpött mása híres édesanyjának. Ám a bájos külsőt a néhai színésznő 29 éves unokája, Elettra Rossellini Wiedemann is örökölte, aki szupermodellként dolgozik, tehetsége viszont messze túlmutat azon, hogy mesésen néz ki a kifutón.

AFP

6. Janet Leigh (1927-2004) és Jamie Lee Curtis (1958-)

Jamie Lee Curtis híres színészfamíliába született és remek géneket örökölt: édesanyja az Oscar-díjra jelölt Janet Leigh, apja a magyar származású amerikai filmsztár, Tony Curtis volt. Bár az 54 éves színésznő egész életében bálványozta anyját, semmiben nem akart hasonlítani rá, ám kettejük sorsában mégis sok a hasonlóság. Mára jelentős filmtörténeti momentummá vált Leigh híres zuhanyozós jelenete Alfred Hitchcock Psycho című filmjében, ami teljesen más dimenzióba helyezte a horror műfaját. A 77 éves korában elhunyt szőke színésznőt egész pályafutása alatt a tökéletességre való törekvés jellemezte, aki vékony termetének és tagadhatatlanul szép arcának köszönhetően soha nem öregedett ki a filmvászonról. 18 évvel a legendás film után Jamie debütált a Halloween című filmben, ami annak idején szintén mérföldkövet jelentett a horrorfilmek történetében. Anya és lánya természetes szépségként tündököltek a filmvásznon, és Jamie Lee Curtis mai is büszkén vállalja retusálatlanul is gyönyörű testét.

AFP

 

"Ültem egy padon, és csak bőgtem" - Sztárok, akik pontosan tudják, mit jelent a nélkülözéshttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120927-mozfi-film-szorakozas-a-nyomorbol-a-hirnevig-ezek-a.html Vigyázat, szívtiprók! Így hódítanak a sztárokhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120920-szex-szerelem-parkapcsolat-vigyazat-szivtiprok-igy-hoditanak-a-sztarok.html Bosszantó sztárok, akiket tényleg lehet utálni néhahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120406-6-sztar-akiket-tenyleg-lehet-utalni.html Vudu-papnő, nyúlláb és szellemek - Sztárok, akik idegesítően babonásokhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120404-sztarok-akik-megorjitoen-babonasak.html Köztünk élő legendák - Sztárok, akik egyesek szerint még ma is élnekhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120402-sztarok-akik-egyesek-szerint-meg-ma-is-elnek.html Nem adják fel! - Sztárok, akik súlyos betegséggel küzdenekhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120330-sztarok-akik-sulyos-betegseggel-kuzdenek.html Kupidó nyila nem válogat - A legszebb szerelmi vallomások sztároktólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120302-13-celeb-szerelmi-vallomasa-neha-a-sztarok-is-ugy.html Barátság válás után is - Így csinálják a sztárokhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120216-hires-celebek-akik-a-szakitas-utan-is-baratok-maradtak.html Híres sztárok, akik idén töltik be az 50-ethttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120127-sztarok-akik-2012ben-toltik-be-az-50et.html