Álom az óceánon: Hajni bejárta az egész világot

Sri Lanka pénz hajó Antarktisz Polinézia Alaszka foglalkozás munka India Húsvét-sziget óceánjáró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bejárni a világot Alaszkától az Antarktiszig, és látni a Föld legcsodálatosabb országait - ki ne álmodozna mindezekről. A fiatal, törékeny Hajni óceánjáró hajón dolgozik igen magas beosztásban, de mindenért keményen meg kellett küzdenie. A Life.hu különleges foglalkozású hölgyeiről készült sorozatában következzen most Hajni története.

A harminckét éves Hajni Veszprémben végzett a környezettudományok doktoraként. Az egyetemi évek alatt aerobik- és személyi edzővé képezte magát. Hogy miért, azt ő maga sem tudja pontosan, de Hajni egész életében a megérzéseire hallgatott. "A diploma megszerzése után néhány hónapig egy irodában dolgoztam, de bevallom, nem szerettem egy helyben ülni. Ráadásul nem tudtam kihasználni a diplomámat sem" - kezdi hihetetlen történetét a fiatal nő.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre, és nézd meg, merre járt Hajni a világban!

Hajniban régóta érlelődött a hajózás gondolata, végül fogta magát, és edzőnek jelentkezett egy közvetítő céghez. 2009 végén pedig már egy több ezer fős óceánjárón tartott edzéseket. A legtöbben itt megállnánk, élveznénk a mesebeli tájakat, a luxust, a különleges munkát. Hajni azonban tudta, ő ennél sokkal többre képes... "Csalódtam a munkában, mert nem azt kaptam, amit ígértek. Alacsony volt a fizetésem, és legbelül zavart, hogy feleslegesen jártam évekig egyetemre. De az önéletrajzom kint volt az edzőteremben, három hónap után pedig azt vettem észre, hogy az egyik tiszt rendszeresen a tanulmányaimról érdeklődik. Nem véletlenül. Egyszer aztán megkérdezte, lenne -e kedvem kicsit képezni magam, hogy egy nap környezetvédelmi tiszt váljon belőlem. A válasz egyértelmű volt."

Hajni hónapokig tanult a munkája mellett, hogy edzőből tiszt válhasson belőle. Kitartását siker koronázta: megkapta álmai munkáját. "Hivatalosan környezet-, munka- és egészségvédelmi ellenőrző tiszt a beosztásom. Közvetlenül a hajó kapitányának felelek. Az egyetlen nő vagyok, aki ilyen pozíciót tölt be ennél a 140 éves múlttal büszkélkedő cégnél. Éppen ezért hónapokig keményen küzdenem kellett azért, hogy ne csak egy 150 centis, törékeny nőnek lássanak. Általában négy-öt hónapot dolgozom, majd egy-két hónapot itthon, Magyarországon pihenek. A hajón nincs szabadság, minden nap körülbelül 10 óra a munkaidő. Ezeken az 'úszó városokon' az a feladatom, hogy ellenőrizzem, mindenhol betartják -e a környezet- és munkavédelmi előírásokat."

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre, és nézd meg, merre járt Hajni a világban!

Hajni szereti a munkáját, érdekesnek és izgalmasnak találja, csakúgy, mint azt a számtalan mesés helyet, ahol az utóbbi években megfordult. "Több világ körüli úton dolgoztam már. Jártam Alaszkában és az Antarktiszon, és hatalmas élmény volt ellátogatni a Húsvét-szigetekre és a Polinéz szigetvilágba" - sorolja a kedvenc helyeit Hajni, de ez még csak a kezdet. A talpraesett magyar lány megfordult már Ausztráliában és Új-Zélandon, Vietnámban, Indiában, Sri Lankán, de nem maradt ki a varázslatos karibi térség sem. Felsorolni is nehéz azt a számtalan gyönyörű helyet, melyek nyomokat hagytak Hajni életében.


Kattints a képre, és nézd meg, merre járt Hajni a világban!

Valószínűleg mindannyian kíváncsiak vagyunk arra, vajon mennyire éri meg ez a munka, távol azoktól, akiket szeretünk. "Nem mindenkinek való ám ez az életforma. Örökké nem csinálhatom, hiszen nő vagyok, és hamarosan eljön az ideje, hogy valahol letelepedjek. Párkapcsolatot igen nehéz így kialakítani, de azért nem lehetetlen. Viszont most megalapozhatom a jövőmet. A fizetésem felér egy itthoni felsővezető bérével, és kint nem kell költenem semmire. Kényelmes, méretes kabinom van, kikapcsolódásként jógázni szoktam. Ha pedig kiköt a hajó és van egy kis időm, kimegyek futni, nagyokat sétálni a tengerparton."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.