Enyhült a szigor - a szaúdi nők biciklizhetnek

szigor vallási rendőrség nők Szaúd-Arábia biciklizés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A társadalmi szigoráról ismert Szaúd-Arábia vallási rendőrsége rábólintott, hogy a nők biciklire vagy motorra üljenek. De persze csak feltételekkel...

Enyhítettek a szabályokon: már a szaúdi nők is biciklire pattanhatnak. Igaz, csak akkor, ha mindig van velük a családból egy férfi, illetve a vallási előírásoknak megfelelően vannak öltözve. A vallási rendőrség ugyanakkor kikötötte, hogy a nők nem használhatják közlekedési eszközként a kétkerekűeket, és csak azt engedélyezik, hogy a családjukkal szórakozásként tekerjenek a parkokban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Szaúdi nők vásárolnak, testüket tetőtől talpig fekete ruhában rejtik el

Szaúd-Arábiában az iszlám jog, a saría szigorú értelmezését követik - írja az MTI. E szerint a nők nem vezethetnek autót, és nem utazhatnak külföldre férfi családtag kísérete nélkül. Az utóbbi két évben azonban enyhítettek néhány dolgon: az uralkodó, Abdallah király engedélyezte például, hogy 2015-től nők is részt vegyenek a helyhatósági választásokon. Vagyis hogy voksoljanak és választhatók legyenek. Ilyenkor azért kicsit örülünk és összetesszük a kezünket, hogy mi Európában élhetünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.