Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt kaptak a diákok a középszintű magyar érettségin. A három esszéfeladat közül egyet kell választaniuk - értesült az eduline.hu.

Szövegértési feladatként a gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló tanulmányt kaptak az érettségizők a középszintű magyar érettségin: a diákoknak Gósy Mária nyelvész munkáját kell értelmezniük, és a szöveg alapján kell megoldaniuk kilenc feladatot - írja a portál.

Forrás: MTI/Rosta Tibor
Diákok a magyar érettségin az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban

Középszinten több mint 80 ezer, emelt szinten 1800-an érettségiznek magyar nyelvből és irodalomból, míg magyarból mint idegen nyelvből 104-en vizsgáznak. A középszintű magyar érettségi 240 perces. A diákoknak két - egy szövegértési és egy szövegalkotási - feladatsort kell megoldaniuk. Először egy megadott szöveg alapján kell kérdésekre válaszolniuk, erre 60 percet kapnak, a jó válaszokkal 40 pontot szerezhetnek. Ezután három esszéfeladat - érvelés, műértelmezés és összehasonlító elemzés - közül kell választaniuk. A fogalmazásra összesen 60 pontot kaphatnak.

A kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint mindenütt zavartalanul folyik a vizsga, semmilyen rendkívüli esemény nem történt - közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel.

Épphogy leérettségizett az ismert énekeshttp://www.life.hu/legykepben/20130430-brasch-bence-enekes-alig-tudott-leerettsegizni.html Gáspár Laci megtört a drog botránya miatthttp://www.life.hu/legykepben/20130506-gaspar-laci-magyar-enekes-megtort-a-drogbotrany-miatt.html Mellrákkal küzd Tallós Ritahttp://www.life.hu/legykepben/20130506-tallos-rita-magyar-szineszno-mellrakkal-kuzd.html Extra teher alá került Puskás Petihttp://www.life.hu/legykepben/20130502-puskas-peti-magyar-szinesz-fenyo-miklost-alakitja-szinpadon.html Kibékült Madonna és Elton Johnhttp://www.life.hu/legykepben/20130505-kibekult-madonna-es-elton-john-az-enekes-bocsanatot-kert-egy.html