színdarab színház Pokorny Lia Kern András Rudolf Péter Centrál Színház Parti Nagy Lajos Radnóti Színház Szabó Magda Katona József Színház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jócskán benne járunk az őszben, melegedni ilyenkor talán nincs is alkalmasabb közösségi tér, mint a színház. Bár nem vadonatúj, de mindenképpen jó hír, hogy a Maesteszinhaz.hu oldalon az előadásokat megelőző éjjel fél áron vehetnek jegyet azok, akiket esetleg csak a kultúrára fordítható szűkös keret tart vissza egy-egy előadástól. Októberi színházi mustránkban a Centrál, a Radnóti és a Katona József Színház repertoárjából válogattunk - kicsiknek és nagyoknak egyaránt...

Humor, halál, békebeli idill

Részint a Centrálra megnyitása óta jellemző társadalmi nyitottság és reflexivitás hívta életre a tavaly bemutatott és azóta is nagy sikerrel játszott, a kegyes halál témakörét feszegető darabot. Istent játszunk-e, ha valakinek, megrövidítve nem megkérdőjelezhető szenvedéseit, megkönnyítjük a távozást? Rombolunk-e vagy épp fordítva, ha valaki másnak, akinek a helyébe akár mi is kerülhetnénk, segítünk befejezni az életet? Rudolf Péter megfontoltan, nagy elmélyüléssel és sok előmunkával készült a Mégis, kinek az élete című darab főszerepére - és tökélyre vitte azt. A retteneten most is csak az egész előadáson átívelő, paradox módon életigenlő humor segíthet át - a színdarabot októberben legközelebb 30-án este láthatjuk.

A színház már jóval könnyedebb és lelket melengető előadása az Illatszertár, ami 1937-ben indult világ körüli (!) hódító útjára ugyaninnen, az akkor még Révay utcai Pesti Színházként futó teátrumból. A most színpadra vitt előadás sem marad alul a sikerességben, olyannyira, hogy a Centrál Színház darabja elnyerte az idei Vidor Fesztivál "legvidorabb" előadása címet is. Az Illatszertár egyik különös és örömteli fordulata, hogy a komédia ötvenedik születésnapja előtt tisztelgő, azonos című nagyjátékfilmben Kern Andrást szintén a főszereplők között láthattuk, csak más szereposztásban; így akik rajonganak a filmért, azok számára külön ok lehet, hogy egyik este az Illatszertár mellett tegyék le a voksukat. Az Illatszertár ünnepi történet lévén advent és karácsony idején különösen aktuális - sőt, akár jól választott ajándékként is szóba jöhet. A mosolyogtató, megható, békebeli színmű felhőtlen és felemelő kikapcsolódást ígér, többek között Kern Andrással, Pokorny Liával és Borbás Gabival a főbb szerepekben - a legközelebbi előadás időpontja október 23.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Forrás: MTI/Kollányi Péter

Kisszerűség, katarzis és tanulságos báránymese

A Radnóti Színház darabjában a fajsúlyos irodalmi alap kétszeresen adott, Gogol poémáját a mű Bulgakov-adaptációját is felhasználva írta színpadra Morcsányi Géza, hogy aztán a közönség a katarzisig fürdőzhessen a kivégezhetetlen témában: az emberi kisszerűségében. Holt lelkek - kicsodák is ők? Az is lehet, hogy voltaképpen mindannyian Gogol köpönyege alól bújtunk volna elő? Az orosz realizmus egyik legmaradandóbb műve és a Radnóti Miklós Színház társulatának sírva röhögtető előadása legközelebb november 27-én látható.

Szabó Magda kedves és szép verses meséjében címszereplő Bárány Boldizsár bár végül megtér a nyájhoz és a végén minden jóra fordul, a mű során azért komoly fejlődéstörténeten kell átesnie. A szófogadatlan bárányfiúcska jól artikulált személyiségfejlődésének jelentőségét már az óvodás gyerekek is kitűnően átérzik, vagyis teljesen valószínűtlen, hogy a pedagógiai hatás elmarad. Azonban elsősorban nem a tanulság, sokkal inkább a csupa szív, lelkesítő színészi játék, a nagyszerű jelmezek, és persze Szabó Magda csodálatos figurái teszik a darabot a gyerekeknek, és így szüleiknek is kihagyhatatlanná.

Parttalanság, Pinokkió, Parti-Nagy

A Portugál az egyik legrégebbi darab a Katona József Színház repertoárjából, de mondanivalójának aktualitása az elmúlt tizenöt évben sem változott - vagy sajnos csak egyre időszerűbbé vált. A magyar vidék időtlen monotóniájában és kínzó kiúttalanságában tengődő kisemberek mindennapjait mérhetetlen empátiával és szeretettel megjelenítő színpadi mű különös erőssége az a naturalista humor, amely talán az egyetlen eszköz arra, hogy a mindent átható reménytelenséget mégiscsak túlélhetővé tegye - a néző számára is. Vezet valahová út a kocsmán túlra is, vagy nem marad más, csak a fröccs, a közösség az elveszettségben, és a soha be nem teljesedő remény? A darab szereposztása külön húzóerő - Szirtes Ági kihagyhatatlan alakítását 1999-ben a Színikritikusok Díjával jutalmazták. A legközelebbi előadás időpontja: 2013. október 23.

A színház hosszú idő után nyitott a gyerekközönség felé is, akik viszont rögtön abban a szerencsében részesültek, hogy az engedetlen fabábú történetét Parti-Nagy Lajos tolmácsolta nekik: az író Collodi és Lev Tolsztoj munkáinak ötvözésével írta színpadra a történetet. A kissé megkésett gyerekdarab ezidáig telitalálatnak bizonyult: a Pinokkió a mesét értő és szerető felnőttek számára is delikát-számba megy, a gyermekközönség pedig végre ízelítőt kaphat a Katona varázslatos világából, illetve Parti-Nagy egyedülálló nyelvi leleményességből és humorából is. A villódzó, emlékezetes mesejátékot legközelebb október 27-én láthatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.