Csütörtök óta játsszák a mozik A hang ereje című filmet, mely a brit Csillag születik egyik győztesének megható (és igaz) történetét meséli el. A téma hálás, és nem is ez az első film, amelynek történetében fontos szerephez jutnak egy tehetségkutató eseményei - a Life.hu összegyűjtötte az eddigi legemlékezetesebbeket!

A tehetségkutató versenyek titka a sorsváltó csoda - a végén valaki győzni fog, akinek többnyire egyetlen esélye éppen a műsor volt arra, hogy bemutassa tehetségét a világnak, és elinduljon a neki szánt úton. 

Forrás: Twitter/One Chance

 

A hang ereje

Paul Potts története elevenedik meg ebben a friss angol moziban: a félénk és nagydarab fiatalember általános megdöbbenést keltett 2007-ben, amikor a brit Csillag születik (Britain’s Got Talent) műsorában amatőr énekesként operaáriát előadva nyűgözte le a közönséget. A munkáscsaládból származó fiúnak nem volt könnyű útja idáig, de a tehetsége és a ragaszkodása az álmaihoz végül meghozta a gyümölcsét.

Csinibaba

Ha tehetségkutató, akkor idehaza azért csak a Ki mit tud? ugrik be még mindig elsőnek - évtizedekig ez jelentette a műfajt magát a magyar tévéképernyőkön, és óriási volt a népszerűsége. A Csinibaba mozaikos történetében pedig ugyan csak rövid ideig tűnik fel, de annál fontosabb szerepet játszik a műsor: a fiatal hősök ennek győzteseként akarnak kijutni Helsinkibe a Világifjúsági Találkozóra, hogy aztán onnan disszidáljanak Nyugatra. Annál nagyobb a csalódottságuk, mikor a döntőn kiderül, hogy már a verseny előtt eldöntötték fentről: a Benkó Dixieland fog győzni.

American Dreamz

Ebben a fergeteges, nálunk DVD-n kiadott szatírában Hugh Grant végre nem sármos és/vagy ügyefogyott jófiút játszik, hanem egy számító és lelketlen médiacápát, az Amerikai álom című zenei tehetségkutató házigazdáját. Aki gátlás nélkül manipulálja a versenyt és a versenyzőket, fekteti meg a mutatósabb lányokat - és kerül bajba, amikor a döntő zsűrijébe beszervezi a népszerűségét vesztett amerikai elnököt, aki miatt arab terroristák is kiszemelik célpontnak a műsorát.

A család kicsi kincse

Kevés riasztóbb jelenség létezik a világon, mint a gyermekszépségversenyek és -tehetségkutatók, ahol a saját sikertelenségüktől frusztrált szülők gyakorlatilag prostituálják a csemetéiket, akiknek legkevésbé sem gyilkos versengésre, mint inkább a játék gyermeki örömére lenne szükségük. A család kicsi kincsének szétesett, fura családja is egy ilyen versenyre akarja eljuttatni a mocskos szájú (és útközben elhalálozó) nagypapa által felkészített husi kislányukat, a hosszú furgonos utazás során viszont jó néhány nem várt dolog is a felszínre kerül.

Piszkos tánc

Persze nemcsak milliók által követett, tévékamerák kereszttüzében zajló tehetségkutatók léteznek, hanem vidéki művelődési házakban és iskolai dísztermekben zajló műsorok is - amelyek ettől függetlenül legalább olyan sokat jelentenek a résztvevőik számára. Legfőbb filmes bizonyíték erre a kultikus, és magyar címe ellenére is mindenki által csak Dirty Dancingként emlegetett Piszkos tánc klasszikus fináléja, melyben egy táncos produkció válik a mindent elsöprő szerelem diadalmas ünnepévé.