Sue Townsend 68 évesen, agyvérzésben hunyt el. Cukorbetegsége miatt már több éve megvakult.

Meghalt Sue Townsend. Az 1982-ben írott A13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója több generáció egyik legkedveltebb ifjúsági olvasmánya volt. A könyvnek több folytatása is született, a képzeletbeli Adrian Mole életét felnőttkoráig követhetjük, az utolsó kötet 2009-ben keletkezett – tudósít az Origo.hu. 

Forrás: Facebook/Penguin Books

A könyvek magyar fordításban is megjelentek, a sorozat kötetei: Adrian Mole újabb kínszenvedései, A 23 és 3/4 éves Adrian Mole küzdelmei, Adrian Mole és a kis kétéltűek, Adrian Mole - Capuccino évek, Adrian Mole és a tömegpusztító fegyverek, Adrian Mole elveszett naplói 1999–200, Adrian Mole folyó ügyei.
A 68 éves Townsend agyvérzésben hunyt el, írja a Guardian. A halálhírére rengetegen nyilvánítottak részvétet a Twitteren. Stephen Mangan, a könyv tévéverziójában Mole-t játszó színész azt írta, ő "az egyik legmelegszívűbb, legmulatságosabb és legbölcsebb ember, akivel valaha találkoztam".

A cukorbetegsége miatt évekkel ezelőtt megvakult Townsend egy interjúban úgy fogalmazott, sok szempontból saját élményeit tükrözik főszereplőjének történetei. Tavaly az Oxford Irodalmi Fesztiválon arról beszélt, hogy a következő Adrian Mole-könyv kiadását egészségi állapota miatt el kellett halasztani. Cukorbetegségét 1980-ban állapították meg, 2009-ben veseátültetésen esett át, 2012 decemberében pedig szélütést kapott.