Integráció a színpadon a zene és a tánc nevében - ezzel a jelmondattal rendezi meg, immáron negyedszer, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület azt a művészeti bemutatót, melynek keretében az egészséges és a fogyatékossággal élő művészek közös munkával létrehoznak egy rendkívüli gálaestet. A Life.hu a sajtónyilvános próbán járt, ahol elsők között tekinthette meg, hogyan is dolgoznak együtt a művészek.

A rendezvénynek igazán nemes célja van: be szeretné bizonyítani a közönség előtt, hogy a művészetnek nincsenek határai, a fogyatékossággal élők is tudnak művészi dolgokat alkotni. A próbák során megható volt hallani, mennyire eggyé tud válni két művész a közös produkció létrehozása során, és milyen könnyen áthidalták a kezdeti nehézségeket. Egy színpadon láthatjuk majd többek között Vágó Bernadett musicalszínésznőt, a Budapesti Operettszínház tagját és Daniela Ivanova kerekesszékes énekesnőt, valamint Kárászy Szilvia zongoraművészt és Jánoki Márió látássérült énekes-zongoristát, aki Andrea Bocelli tehetségkutatójának egyik versenyzője. Az est fellépői között szerepel még Torres Dani, egykori megasztáros, a Pa-Dö-Dő együttes, Szabó Leslie, a hamarosan vakvezető kutyával közlekedő Krizbai Teca, R. Kárpáti Péter színész és Benkő László, az Omega együttes billentyűse.

Forrás: Kékezüst Kommunikáció

Az Aranytíz Kultúrházban május 18-án megrendezésre kerülő gála befejezéseként pedig a művészek kórussá alakulnak, és együtt éneklik el a Happy Day című slágert.
"Nagyon izgatott vagyok, mert korábban nem vettem még részt olyan eseményen, ahol a fogyatékossággal élő előadók nemcsak lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, de együtt állhattak színpadra ismert művészekkel. Az én duettpartnerem egy vak énekes fiú, Jánoki Márió lesz, és bevallom, van bennem egy kis félelem, hogy vajon elég erős lesz-e a hangom az övé mellett" - mesélte mosolyogva Lang Györgyi. "Nagyon szívesen megyek olyan megmozdulásokra, ahol szükség van rám azért, hogy felnyissuk az emberek szemét arra, milyen fontos mindenféle másság elfogadása - ilyen a fogyatékosság is. Sajnos Magyarországon egyre többen igyekeznek hasznot húzni a jótékonyságból, ezért jó érzés olyan szervezetekre találni, akik a rendezvényeikkel valódi üzenetet kívánnak továbbítani" - tette hozzá a Pa-Dö-Dő énekesnője.

Forrás: Kékezüst Kommunikáció

"Nagyon örültem a felkérésnek, és boldog vagyok, hogy ilyen nagyszerű emberekkel dolgozhatok. Nagyon kevés a kommunikáció a fogyatékkal élő emberek és egészséges társaik között, úgy érzem, az emberek nem fordítanak elég figyelmet a hasonló gondokkal küzdők felé, hiányzik egy bizonyos társas integráció. Remek ez a kezdeményezés, hogy a fogyatékossággal élő művészek egészséges társaikkal dolgozhatnak és léphetnek fel, ezzel is közelebb hozva az embereket az elfogadáshoz" - mesélte lelkesen Kárász Szilvia.

Forrás: Kékezüst Kommunikáció

Az este egyik főszereplője a legendás Omega együttes tagja, Benkő László lesz, aki szerint nem fordítunk elég figyelmet a hasonló problémákkal küzdő gyerekek felé. Ami el is hangzott a többi résztvevőtől, a fogyatékkal élő gyerekek nagyon sok rejtett adottsággal rendelkeznek, amelyek nem mindig derülnek ki. "A társadalom úgy áll hozzá, hogy az egész rendszer rossz, pedig ez nem így van. Olyan csodás kisugárzásuk van, ami kevés embernek adatik meg. Sokkal többet kell tenniük azért, hogy sikeresek legyenek, és csiszolják az adottságukat, mint egészséges társaiknak, és nekünk ebben támogatnunk, éssegítenünk kell őket."

A szervezők egyik nagy álma, hogy állandó estet szervezzenek a fellépők produkcióiból, ami szerepelhetne valamelyik színház repertoárjában. Az est során befolyt összeget pedig jótékony célra használják majd fel, amiből az egyesület az idei évi Balaton körüli tandemes biciklitúra látássérült tagjainak a részvételét biztosítja.