Újranéző: Hét boszorka - 7 zseniális művésznő egy színpadon

Fotó: Centrál Színház/Mészáros Csaba -
Újranéző Csákányi Eszter színházkritika Hét boszorka Centrál Színház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki mondta, hogy a színházi előadás történetében csak a premier lehet érdekes? Ha egy évekkel ezelőtt színpadra állított darabot ismét megnézel, azt veszed észre, hogy az egész érettebb lett, összeállt - és a rutinná vált előadás hatalmas pluszenergiát szabadít fel a művészekben. Olyan érzést kelt, mint az érett bor tüze vagy az érett asszony szerelme. Újranéztük a Hét boszorkát!

Szokatlan színpadkép fogadja a belépőket, hiszen a darab is az. Nem hagyományos előadásra, hanem 7 zseniális művész - 6 színésznő és egy fuvolaművésznő - előadóestjére készülünk. A pódium tehát egy rockkoncert kezdőképére emlékeztet, körben hangszerek, színes fények világítják meg a füstöt. Minimális díszlet, hátul karcsú fémoszlopok osztják szeletekre a teret, középen lépcső, elöl tánctér.

Fotó: Centrál Színház/Mészáros Csaba

A zenészek játszani kezdenek, és bejön hét gyönyörű nő. Különböző korúak, de egyaránt szenvedélyesek - érzésekről, vágyról, féltékenységről és csábításról énekelnek. A fellépőruhák egyszerű, de hatásos színekkel festik meg a szenvedélyt a lazacrózsaszíntől a vörösön át a liláig és feketéig. Ágoston Katalin fruskaként csábít, Tompos Kátya szoborszerű szépség (tűnődöm, hogyan lehetséges, hogy valakin ennyire tökéletesen álljon a fényes taftruha, sehol egy deka felesleg), Básti Juli pedig a mindentudó, érett nő ironikus mosolyával adja elő a kezdő számát.

Fotó: Centrál Színház/Mészáros Csaba

Az előadás első csúcspontja Horgas Eszter és Falusi Mariann kettőse - hófehérben és kékben. Versenyre kel Eszter fuvolája Mariann énekhangjával. Összehajolnak, csábítanak, a fuvola körbetáncolja az énekest - kétféle női erő csap össze, egy lágyabb és egy keményebb, s ebben a pillanatban érzed meg, hogy tényleg boszorkák, pedig előtte angyalnak látszottak.

Szaporodnak a vastapsok, inspirálódnak a művészek, egyre felszabadultabban élvezzük az előadást - azok a nézők is, akik hagyományos színházra számítottak hét nővel. A következő csúcspont Básti Juli és táncosai - akiket külön meg kell említenem: a Bozsik Yvette Társulat tagjai, remek táncosok -, az egyik fiú olyan alapot ad Bástinak, hogy abból csak jól lehet kijönni. A nézők percekig nem engedik le a színpadról a művésznőt - látom a szemén, hogy most már jól érzi magát -, pedig neki talán nem a zenés darab az igazi közege. Itt sem énekel - előad. Egyre "bástisabban", ahogy prózában szoktuk meg tőle. A végére királynővé válik ebben is.

Fotó: Centrál Színház/Mészáros Csaba

Az est egyértelműen Horgas Eszter jutalomjátéka - ő a darab lelke. Amit tőle tanulhatunk, az a teremtő erő: létrehozni, összefogni, adni - és mindeközben nőként tündökölni. Ha kedvet kaptál, itt nézheted meg, mikor lesz a következő előadás. Jó szórakozást kívánok!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.