Hol lesz jövőre az Eurovízió?

Forrás: Facebook/Conchita Wurst -
helyszín Tirol pmsza Eurovíziós Dalfesztivál Ausztria versengés Bécs Conchita Wurst
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óriási vetélkedés kezdődött az osztrák városok és tartományok között a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogáért, miután Conchita Wurst transzvesztita osztrák előadó győzött az idei, Koppenhágában tartott versenyen, második osztrákként a fesztivál történetében.

Bécsen és a tiroli Innsbruck városán kívül már bejelentkezett a rendezésre Karintia és Alsó-Ausztria tartomány is – írja az MTI az APA osztrák hírügynökségre hivatkozva. Karintia a Wörthersee stadionban rendezné meg a dalversenyt, Alsó-Ausztria pedig szabadtéri fesztivált tartana. Innsbruck arra hivatkozik, hogy két téli olimpia és a világ első téli ifjúsági olimpiájának megrendezésével "már bizonyított".

Conchita Wurst Forrás: Facebook/Conchita Wurst

Nagy kihívást jelent azonban a költségek előteremtése, mert az osztrák köztévé, az ORF becslése szerint az Eurovíziós Dalfesztivál megrendezése legalább 10 millió eurós kiadást jelent. Alexander Wrabetz ORF-vezérigazgató máris "össznépi erőfeszítést" sürgetett az ügyben.

Dicsérte az osztrák győztest, Udo Jürgens, aki Merci Chérie című dalával 48 évvel ezelőtt elsőként nyerte meg osztrák színekben az Eurovíziós Dalfesztivált. Szerinte a transznemű Conchita Wurst győzelme "nagyon fontos jelzés a világnak, azt tanúsítja, hogy Európa toleráns kontinens, ahol másféle életformák és gondolatok is esélyt kapnak".

A 26 éves osztrák előadó saját bevallása szerint "provokációból", a szexuális orientációról és általában a másságról való elgondolkodtatás céljából visel szakállt női kinézete ellenére, a rendhagyó nemi identitás pedig "reakció a kiközösítésre, amelyet fiatalon homoszexualitása miatt kellett elszenvednie".

A bizarr előadó győzelme sokaknál kiverte a biztosítékot, így történt ez például Puzsér Róbertnél is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.