Óriási vetélkedés kezdődött az osztrák városok és tartományok között a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogáért, miután Conchita Wurst transzvesztita osztrák előadó győzött az idei, Koppenhágában tartott versenyen, második osztrákként a fesztivál történetében.

Bécsen és a tiroli Innsbruck városán kívül már bejelentkezett a rendezésre Karintia és Alsó-Ausztria tartomány is – írja az MTI az APA osztrák hírügynökségre hivatkozva. Karintia a Wörthersee stadionban rendezné meg a dalversenyt, Alsó-Ausztria pedig szabadtéri fesztivált tartana. Innsbruck arra hivatkozik, hogy két téli olimpia és a világ első téli ifjúsági olimpiájának megrendezésével "már bizonyított". 

Conchita WurstForrás: Facebook/Conchita Wurst

Nagy kihívást jelent azonban a költségek előteremtése, mert az osztrák köztévé, az ORF becslése szerint az Eurovíziós Dalfesztivál megrendezése legalább 10 millió eurós kiadást jelent. Alexander Wrabetz ORF-vezérigazgató máris "össznépi erőfeszítést" sürgetett az ügyben.

Dicsérte az osztrák győztest, Udo Jürgens, aki Merci Chérie című dalával 48 évvel ezelőtt elsőként nyerte meg osztrák színekben az Eurovíziós Dalfesztivált. Szerinte a transznemű Conchita Wurst győzelme "nagyon fontos jelzés a világnak, azt tanúsítja, hogy Európa toleráns kontinens, ahol másféle életformák és gondolatok is esélyt kapnak".

A 26 éves osztrák előadó saját bevallása szerint "provokációból", a szexuális orientációról és általában a másságról való elgondolkodtatás céljából visel szakállt női kinézete ellenére, a rendhagyó nemi identitás pedig "reakció a kiközösítésre, amelyet fiatalon homoszexualitása miatt kellett elszenvednie".

A bizarr előadó győzelme sokaknál kiverte a biztosítékot, így történt ez például Puzsér Róbertnél is.