Így vakációznak a filmhősök - hétszer!

film Vicky Cristina Barcelona Dirty Dancing Családi vakáció nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár és a szünidő sokszor ugyanúgy különleges, a hétköznapoktól eltérő időszakot jelent, mint mondjuk egy utazás, ráadásul mindezek nem egyszer együtt is járnak - a filmek pedig imádják a különleges, a hétköznapoktól eltérő helyzeteket, amikor oly sok minden tud történni a hőseikkel. Összegyűjtöttük a hét kedvenc filmes nyarunkat, amelyek után sohasem szabadna ősznek következnie.

Hulot úr nyaral (1953)

A francia és egyben az európai burleszk legnagyobb figurája, Jacques Tati teremtménye Hulot úr, akinek a bőrébe bújva számos filmen keresztül szórakoztatta a nézőket a maga összetéveszthetetlen, ironikus szellemességet, csetlő-botló kisemberi sorsot, melankolikus humanizmust és legfőképpen zseniális poénokat ötvöző stílusával. A sorozat ezen darabjában a bretagne-i tengerparton okozza kalamajkák sorát a jószándékú Hulot úr, görbe tükröt tartva a kor társadalma és örök emberi viselkedésminták elé - máig aktuálisan.

Tüskevár (1967)

A listánkon mindenképpen helyet kellett kapnia egy hazai darabnak is, hisz a magyar filmtörténet is jegyez számos fontos nyarat - a szívünknek pedig mégiscsak ezek a legkedvesebbek. Végül az annak idején televíziós és mozis változatban is vetített Tüskevárt választottuk, azaz Tutajos kalandjait a berekben a bölcs Matula bácsi mellett - már csak a regényváltozat közkedveltsége miatt, és a nemrégiben készült új, sajnos kevésbé emlékezetes változat okán is.

Családi vakáció (1983)

A Griswold család nyári kalandjait megörökítő film olyan kultikus darabbá vált, hogy három folytatás is készült hozzá (Európai vakáció, Karácsonyi vakáció, Vegasi vakáció). Az átlag amerikai família Chevy Chase vezetésével Kaliforniába szeretne eljutni a szünidőben némi kikapcsolódás céljából, de persze semmi sem úgy alakul, ahogy tervezték - mint ahogyan az efféle családi nyaralásokon az történni szokott (lásd még a témában többek között a Szeleburdi vakáció, a Rumlis vakáció, vagy a Go, Trabi, go! című filmeket).

Dirty Dancing – Piszkos tánc (1987)

Egy film, amiről talán legtöbbeknek nem a nyaralás jut eszébe, hanem a "Time of my Life", a mindent elsöprő szerelem, meg ahogyan Patrick Swayze felemeli azt a lányt... Pedig az egész történet a nyári szünidőben játszódik, egy menő üdülőhelyen - hogy aztán a film után tini- és kevésbé tini lányok tömegei ábrándozzanak hasonló nyaralásról. Talán azóta is.

Anyádat is (2001)

Ha az előző film a lányok nyári álmait teljesíti be, akkor ez pedig a kamasz fiúkét: két frissen érettségizett jóbarát vág benne neki a világnak, élvezve a friss szabadságukat - majd csatlakozik hozzájuk útitársként egy felnőtt nő, ettől kezdve pedig a ’felfedezés’ szó új értelmet nyer a vakációjukban. Alfonso Cuarón még Mexikóban készítette ezt a filmjét a még fiatalka Gael García Bernallal - azóta mindketten sztárok Hollywoodban is.

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Egy amerikai diáklány szünideje kevésbé lehetne izgalmasabb, mint Woody Allen filmjében: Cristina a barátnőjével érkezik Barcelonába, ahol aztán a helyi nevezetességek mellett egy sármos festővel is megismerkedik, majd szerelmi háromszögbe bonyolódik vele és a férfi enyhén szólva szenvedélyes exfeleségével. Ha pedig egy ilyen hármas tagjait Scarlett Johansson, Javier Bardem és Penélope Cruz alakítja, akkor az egy igencsak emlékezetes nyarat eredményez a filmvásznon.

Ízek, imák, szerelmek (2010)

Nehéz lett volna kihagyni a Life.hu kedvenc nyaralós filmjeit összegyűjtő válogatásából egy olyan filmet, ami a vakáció és a női önmegvalósítás kapcsolatáról szól, ráadásul könyv- és filmváltozatban is hatalmas népszerűségnek örvend. Hősnője életközépi válságba jutva dönt úgy, hogy csapot-papot hátrahagyva utazni fog - a nyaralása különböző állomásain pedig az élete egy-egy fontos kérdésére talál választ.

Premier: Mi zajlik a modern babaszobában?http://www.life.hu/kult/20140701-szinhazkritika-a-bagoly-es-cica-eloadasrol-szabo-kimmel-tamassal-es-jordan-adellal-a-belvarosi.htmlJordán Adélt és Szabó Kimmel Tamást egy színpadon látni már önmagában élmény. Ha mindehhez hozzáteszünk egy könnyed vígjátékot, szexi pillanatokat, ötletdús díszletet és rendezést - az csakis a siker receptje lehet.Kult--Úgy vártuk már az Yves Saint Laurent filmet - itt az 5+1 legjobb divatmozi listája!http://www.life.hu/kult/20140626-yves-saint-laurent-film-premierjere-osszegyujtottuk-a-hat-legjobb-divatmozit.htmlAhhoz képest, hogy mennyi valóságshow és tévésorozat foglalkozik a divat világával, meglepően kevés mozifilm játszódik úgy igazán tervezők, modellek, kollekciók és bemutatók körében. A héten viszont egy ilyen alkotás érkezett a hazai mozikba, az Yves Saint Laurent!KultOrigoPéterfy Bori: "A nő ezer szerepnek felel meg"http://www.life.hu/kult/20140621-kulturcsemege-peterfy-borivala-kozelgo-budapest-parkbeli-koncert-elott.htmlKultúrcsemege az énekesnővel a Budapest Parkban rendezett június 25-i Péterfy Bori & Love Band koncert előtt.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.