Sokaknak van olyan visszatérő (rém)álma, amiben felnőtt fejjel újra régi iskolájába kell járnia, matekórán meg persze nem megy az a fránya kétismeretlenes egyenlet. A filmek időről időre eljátszanak ugyanezzel az ötlettel...

Hogy mi történik, ha felnőtteket ültetünk be az iskolapadba zsenge diákok közé? Az e héten mozikba kerülő 22 Jump Street kapcsán összegyűjtöttünk hét variációt a megoldásra.

Előre a múltba (1986)

A Keresztapa rendezőjének édesbús hangulatú vígjátékában a válni készülő főhősnő a 25 éves gimnáziumi osztálytalálkozóján elájul, és középiskolásként ébred újra. Ráadásul nem felejt el semmit, így pontosan tudja, az életének szereplőiből ki mivé válik évtizedek múlva. A kérdés csak az, hogy így másképp akarja és tudja-e alakítani a saját életét.

Vissza a suliba (1986)

Egy 1960-as Bing Crosby-komédia (High Time) remake-je volt ez a nyolcvanas években nagy sikert aratott vígjáték, melyben egy hatalmas vagyonnal rendelkező, de annak idején az iskolákat kihagyó üzletember ül vissza az iskolapadba - méghozzá azért, hogy így vállaljon szolidaritást elsőéves fiacskájával. A diákélet aztán persze sok minden újragondolására készteti.

Billy Madison - A dilidiák (1995)

Adam Sandler a legtöbb filmjében olyan, mint egy felnőtt testbe bújt, de értelmi képességeiben visszamaradott kiskamasz, ebben a szoriban pedig vállaltan is az. Az általa alakított főhős hatalmas vagyont örökölhetne az apjától, ha bebizonyítaná, hogy képes újra kijárni a kezdetektől az iskolákat, most már normális eredménnyel. Persze a vagyon második számú örököse mindent megtesz a kísérlet meghiúsításáért.

A bambanő (1999)

Ha az embernek fiatalos a külseje és megfelelő szakmában dolgozik, akkor érheti az a kiváltság (vagy büntetés?), hogy újra suliba járhat egy terv részeként. A Drew Barrymore alakította újságírólány egy gimibe beépülve akarja megírni a nagy leleplező cikket az iskolákról, miközben szembe kell néznie az saját egykori sulis traumáival és egy szerelemmel is a jóképű, vele egykorú tanár bácsi iránt.

Nem férek a bőrödbe (2003)

A "vissza a suliba" alapötlet keresztezve "testcserés" vígjátékok sztorijával: ebben a filmben az egymással állandó harcban álló anya és lánya kap leckét a sorstól, amikor egyszer csak a másik testében ébrednek. Jamie Lee Curtis kénytelen Lindsay Lohan testében visszaülni kamasz lányként az iskolapadba, a lány pedig szembenézni egy felnőtt nő életének kihívásaival. Mindezt szerencsére csak egyetlen nap erejéig, de így is megtanulják, hogy mindenkinek a saját problémái a legnagyobbak, és egyik sem kisebb a másiknál.

Sulihuligánok (2003)

Kicsit kilóg a listánkról a Sulihuligánok, mivel ennek három felnőtt férfi főhőse nem iratkozik be újra a suliba, csak épp a diákéletbe vetik bele magukat. Mindegyikük élete épp zátonyra fut, így elhatározzák, hogy közösen nyitnak egy klubot egy egyetemi campuson, onnan pedig nincs megállás, diákabbak lesznek a diákoknál is. Amikor pedig régi ellenfelük, a dékán be akarja záratni a klubot, háború kezdődik.

22 Jump Street - A túlkoros osztag (2014)

A nag ysikerű tévésorozatból készült film első részében (21 Jump Street - A kopasz osztag) egy gimiben kellett végrehajtania beépüléses akciót egy nyomozás apropóján két kölyökképű rendőrnek, most pedig az egyetemre vezet az útjuk. A röhögés minden esetben garantált.