Az apácaruha olyan öltözék, amit mindenki ismer, és amihez ezerféle kulturális előkép, vallási tartalom, vágy, kíváncsiság és (tév)hit kapcsolódik - nem csoda, hogy szeretik a filmesek is ebbe öltöztetni a hősnőiket. A most mozikba kerülő Ida című film kapcsán összegyűjtöttük a kedvenc mozis apácáinkat.

A legbotrányosabb: Silvia Pinal
Viridiana (1961)

A maga idejében több országban is betiltották Luis Bunuel botrányfilmjét a katolikus és a polgári erkölcsöt ostorozó története miatt. Főhőse egy fiatal apáca, akit a saját nagybátyja próbál megrontani, majd ráhagyja a vagyonát - Viridiana pedig jótékonykodni kezd, de csalódnia kell az emberi természetben.

Forrás: www.filmfanatic.org

A legvagányabb: Shirley MacLaine
Két öszvér Sarah nővérnek (1970)

Sarah nővér simán asztal alá issza a vadnyugati férfiakat, sőt káromkodásban és lövöldözésben is felveszi velük a versenyt - ez úgy fordulhat elő, hogy igazából egy prostituált, aki apácaruhában utazik a kietlen vidéken. Clint Eastwood persze ezt sokáig nem tudja róla, miután megmentette, később pedig felfedezi a nőben a hivatástól független szívjóságot is.

A legférfiasabb: Eric Idle
Apócák a pácban (1990)

Az egykori Monty Python-tag Eric Idle ebben a filmben lúzer bankrablót alakít, aki a társával az utolsó, nagy balhéjuk alkalmával menekülni kénytelen - mégpedig egy apácazárdába, ahol szépen be is öltöznek, és így próbálnak rejtve maradni az őket üldözők előtt. A fityula jótékonyan eltakarja a borostát, de semmi sem maradhat rejtve örökké.

A legmuzikálisabb: Whoopi Goldberg
Apáca-show (1992)

Szintén üldözők elől menekül az az énekesnő, aki egy gyilkosság szemtanúja volt, és akinek az elrejtését egy zárda vállalja magára. A nagyszájú és nagyvilági életmódhoz szokott díva szenved is rendesen az apácaruhában - egészen addig, míg a zene révén meg nem találja a közös hangot újdonsült nővéreivel.

A legerősebb: Susan Sarandon
Ments meg uram (1995)

Mármint lelkileg a legerősebb: szüksége is van rá, hiszen egy halálraítélt utolsó napjait kíséri végig, próbálva megmenteni a rettenetes bűnöket elkövetett és menthetetlennek tűnő férfi lelkét - miközben különös kapcsolat alakul ki közöttük. Egyben ő a legdíjazottabb apáca is, hisz Susan Sarandon az alakításáért Oscar-díjat vihetett haza, teljesen megérdemelten.

A legszigorúbb: Meryl Streep
Kétely (2008)

Egy apácaruhás igazgatónő, aki azt szereti, ha a diákok félnek tőle: Mery Streep ebben a szerepében olyan kemény, mint talán egyetlen másik filmjében sem. Keményen áll neki annak az ügynek is, amikor egyik paptanárukat pedofíliával gyanúsítják - azonban nem biztos, hogy minden az, aminek elsőre látszik.

A legújabb:
Ida (2014)

Az utóbbi évek legnagyobb visszhangot kiváltó és egyik legkiválóbb lengyel filmje az ötvenes években játszódik, és ifjú apáca főhősnője a múltjával kénytelen szembenézni: megtudja, hogy igazából zsidó, akit a második világháború idején az életben maradás miatt adtak apácák nevelésébe. Fordulóponthoz érve át kell értékelnie mindent, amit eddig hitt - és ebben a szerelemhez fűződő viszonya is benne foglaltatik.