Jövő pénteken búcsúztatják Sztankay Istvánt

Forrás: MTI/Kollányi Péter -
Nemzet Színésze Sztankay István búcsúztatás Farkasréti temető
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeptember 26-án délután fél 4-kor vesznek végső búcsút Sztankay Istvántól, a nemzet színészétől Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Botrány Sztankay halála körül

Nagy vihart kavart Esztergályos Cecília kijelentése, aki azt mondta, Sztankay azért halt meg, mert nem foglalkoztatták eleget. Tordi Géza azonban cáfolta ezt. Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvasd el cikkünket ITT!

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze 78 éves korában hunyt el hosszú betegség után. A nemzet színészét saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett a XIII. kerületi önkormányzat, a Nemzeti Színház, a Madách Színház és a József Attila Színház. Sztankay Istvántól görög katolikus szertartás szerint vesznek végső búcsút.

Forrás: MTI/Beliczay László

Sztankay emlékezetes alakításai közé tartozik Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Viktor (Zorin: Varsói melódia), Agárdi Péter (Heltai Jenő: A néma levente), Sebők Zoltán (Sarkadi Imre: Elveszett paradicsom), Kálvin János (Sütő András: Csillag a máglyán), Kolhaas Mihály (Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja). A legnagyobb közönségsikert Bernard Slade Jövőre, veled, ugyanitt című darabjában aratta.

Filmvásznon az 1963-ban készült Hattyúdalban mutatkozott be Páger Antal partnereként. Kellemes, férfias hangja miatt szívesen foglalkoztatták a szinkronstúdiók is, ő volt Tony Curtis és Jean-Paul Belmondo állandó magyar hangja – tudósít az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.