Gyász: Meghalt Sztankay István színművész

Forrás: MTI/Beliczay László -
halál temetés gyász színész meghalt Sztankay István
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze.

78 éves korában meghalt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, a Bors Máté című sorozat főszereplője, Jean-Paul Belmondo magyar hangja.

Sztankay István Forrás:life.hu

Sztankay korábban így fogalmazta meg a színházhoz való viszonyát: "Szeretem a színházat, és drukkolok a színházaknak, hogy ne zárjanak be" - mondta. A színház tanító jellegét hangsúlyozta: a néző minden előadással kap valamilyen különleges élményt, amely hat rá, amelyet később átgondolhat. "A színház egy tanfolyam. Szórakoztató dolog, amely az agyat táplálja, az ember szélesebb látókörű lesz általa." – mondta a nemzet színésze.

Néhány éve már visszavonult a színészettől, nem vállalt szerepeket. "Megöregedtem. Érzem, közeleg a halál." - nyilatkozta ezt másfél évvel ezelőtt a Borsnak.

A színész, rendező kedvenc időtöltése "a szőnyegrojtok kiegyenesítése és a terítők megigazítása" volt. Szabadidejében megszállottan gyűjtötte a rádiókat és a zseblámpákat, több tucatot tartott a ház minden zugában.

Sztankay Istvánt hosszú betegség után, családja körében érte a halál. A művész temetéséről később intézkednek.

Sztankay 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd Miskolcra szerződött. 1963 és 1974 között a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, majd 1990-ig a Madách Színházban dolgozott. Rövid szabadúszás után 1991-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.