A legvérszomjasabb szörny köztünk él és mindig új alakot ölt

vámpír film Drakula mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Drakula gróf minden kétséget kizáróan a kultúra- és filmtörténet legnevezetesebb és egyben legvéresebb karaktereinek egyike, aki számtalan alakban feltűnt már a mozivásznon. Most Az ismeretlen Drakulában az eredetsztoriját és az emberi oldalát ismerhetjük meg, ez alkalomból pedig válogatást készítettünk a fővámpír leghíresebb és legkülönlegesebb megjelenéseiből.

A leghíresebb:
Drakula (1931)

A leghíresebb és legmagyarabb egyben: a Drakulát megformáló színészek közül még mindig hazánk szülötte, Lugosi Béla az etalon, aki az egész vámpírmítoszt meghatározó klasszikus rémfilmben játszotta el a grófot. A figura olyannyira a személyéhez kötődött, hogy a temetésén a legenda szerint Peter Lorre (szintén magyar származású hollywoodi sztár) csendesen megjegyezte, nem kéne-e a biztonság kedvéért a koporsó zárása előtt átdöfni egy karóval a holttest szívét.

A leghátborzongatóbb:
Nosferatu, az éjszaka fantomja (1979)

Nosferatu valójában csak egy másik név Drakula grófra, melyet abban a híres némafilmben használtak, mely a Lugosi-féle alkotás mellett a másik vámpírklasszikus a mozi hőskorából. Ennek egyfajta újrafeldolgozását készítette el Werner Herzog 1979-ben, visszanyúlva az eredeti film félelmetes fény-árnyék játékaihoz, és főszerepben a kedvenc színészével, Klaus Kinskivel, aki még maszk nélkül is épp eléggé hátborzongató jelenség tudott lenni, nemhogy vérszívóvá változva.

A legromantikusabb:
Drakula (1992)

Francis Ford Coppola a Drakula-mítoszt megalapozó regény, Bram Stoker könyvének lehető leghűségesebb adaptációját készítette el, még a szereplők naplóbejegyzéseit és leveleit is beemelve a filmbe. Nála Drakula gróf egy tragikus hősszerelmes, aki az imádott lény elvesztése miatt választja az örök sötétséget, és amikor újra megtalálja, egyfajta megváltást is nyer tőle.

A legviccesebb:
Drakula halott és élvezi (1995)

Leslie Nielsent vélhetően senkinek sem kell bemutatni: a zsarufilmeket kifigurázó zseniális Csupasz pisztoly-sorozat igazi klasszikusnak számít a vígjátékok és paródiafilmek között. Amit ott Leslie Nielsen művelt a krimi műfajával, ahhoz hasonlót hajt végre ebben a filmben (Mel Brooksszal karöltve) a Drakula-legenda kapcsán: az ő változatában nem annyira halálos, mint inkább haláli a gróf.

A legcukibb:
Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak (2012)

Gyerekeknek szóló rajzfilm, főszerepben Drakulával? Igen, ilyen is létezik: ebben a változatban persze a gróf ártalmatlan családapa, aki rég luxusszállót csinált a hírhedt kastélyából — épp szörnyvendégek részére. Azonban egy itt tartott szülinapi bulira betéved egy igazi ember is, ráadásul megtetszik Drakula lányának, és indulhat a félreértések vígjátéka.

A legtévésebb:
Drakula (sorozat, 2013- )

A tévésorozatok új keletű reneszánszának idején meglepő volna, ha épp Drakula nem kapott volna saját szériát. Az egyik hazai csatornán épp október közepe óta futó sorozat a 19. századi Londonba helyezi a cselekményt, Drakula a Sárkányos rend ellen küzd benne, a megformálója pedig a módfelett sármos Johnathan Rhys Meyers.

A legújabb és legemberibb:
Az igazi Drakula (2014)

A vámpír is ember — ez lehetne a jelszava a legújabb Drakula-filmnek, melyet csütörtöktől játszanak a hazai mozik. Ebben azt követhetjük végig, hogyan lesz egy kicsi birodalmát és annak lakóit védő fejedelemből a sötétség hercege: hát persze, hogy az a bizonyos pokolba vezető út épp jószándékkal van kikövezve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.