Alma... Sose szerettem. Sőt! Pedig úgy nyomta belém a nagyi, mintha fogyasztása, sőt, pukkadásig való bevitele az egészség elengedhetetlen kritériuma lenne.

Azt már tuti ötévesen is tudtam, hogy Ádám is jól mellétrafált, amikor benyomta. Engem már akkor a bűnbeesésre emlékeztetett, de szimbólumát tekintve több jelentéssel is bír. Az első a már említett, a Bibliából ismert sztori, ahol az a randa "sikló" rádumálta őket az egyetlen, gyönyörűséges, tiltott almára. Itt egy egész bolygó. Mit együnk, mit együnk? Mindegy, de ha lehet, arról az egyetlen tiltott fáról legyen. Az milyen csibészség lenne már?

Forrás: Thinkstock

Az alma tehát az elejétől fogva a csábítást és a kísértést jelképezte, ami az évek során számos alkalommal égett be az emberek tudatába. Gondoljunk csak a karácsonyra, amikor pont a termékenység jelképe és a lil' messiásra utal.

Az arany plusz szín kombó sem véletlen, amely a tudás és a bölcsesség szimbolikája. Az ókor számos ábrázolásán, bronz mécseseken és a Kígyótipró Asszony és a Golgota ábrázolásain konkrétan a bűn jelképe. Biztos láttatok már olyan ábrákat, ahol az a nemrégiben említett "sikló" a szájában tart egy almát. A másik félelmem a kígyó. Na, nekem ilyen képeket mutogatni, az az igazi bűn!

A 11. századtól az alma látens jelentéstartalma pálfordulást tett. Itt már nem a bűn, hanem pont a bűn legyőzésének, a megváltásnak a jelképévé avanzsálódott. A gyermek Jézust is sokszor egy kereszttel jelölt golyóval (almával) szimbolizálják, hiszen pont a bűnbeesés következményeként jött világra.

Forrás: Thinkstock


Az alma, az évek során jó pár marketingfogás jelképe lett az egyik legnagyobb számítástechnikai cégtől kezdve New Yorkig. Tudtátok, miért hívják "The Big Apple-nek"? Nincs rá egyetlen válasz... Az egyik harlemi szórakozóhely divatos táncát például szintén "The Big Apple-nek" hívták, de Edward S. Martin metaforaként használta először könyvében. A költői kép lényege, hogy itt az emberek boldogan élhetnek és megélhetést találhatnak. Akárcsak a kukacok az almában, de ez már csak az én "jó indulatom". New Yorknak szüksége volt egy jelképre, aminek egy szép nagy piros alma éppen megfelelt.

Tudjátok, mit? Felnőtt koromra a jelentése változásával én is megszerettem az almát. De csak a zöldet!