Játszani jó, és mint riportunkból kiderül, fontos is. A harmadszor megrendezett Társasjátékok Ünnepén jártunk.

Teljesen más világba érkezünk: mindenki önfeledten játszik és nevet. Felnőttek és gyerekek együtt - kor nem számít, ha egy jó kis társasozásról van szó! Több tucat asztalon bábuk, táblák, kockák, kártyák sorakoztak, mindenki megnézegethette, tapogathatta és ki is próbálhatta a társasjátékokat.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Míg az egyik teremben a legújabb, legklasszikusabb és legmenőbb, inkább európai típusú játékokkal ismerkedtek a látogatók, profi játékvezetők segítségével, a másik teremben kemény harc zajlott az országok gurui között: a Társasjáték Olimpia, amelyen európai és amerikai típusú játékokat egyaránt játszottak. Egy hosszú asztalnál több profi játékos mérette meg magát. Éppen a Ticket to ride meccs közepén érkeztünk meg, és azonnal kiderült, a tavalyi Európa-bajnok éppen mögöttünk ül, és kedvencét játssza, de most csak szórakozásképp. A szervező elmesélte, a rendezvény első napján a szomszédos teremben a römiversenyen 16 klub legjobbjai mérték össze erejüket, rekord mennyiségű römiző érkezett, a győzteseknek pedig egyenes útja van a világbajnokságra.

Az olimpiára társasjátékklubokban selejteztek a nagy verseny előtt néhány héttel. Mint kiderült, Budapesten nem is egy ilyen klub működik. Bárki bemehet, bérelhet játékot, versenyezhet másokkal, hasonló érdeklődési körrel rendelkezőkkel beszélgethet. Karácsonykor nem csak a tabletek és okostelefonok fogynak rekordmennyiségben az üzletekből, ilyenkor ajándékoznak a legtöbben társasjátékot is. „Szerintem azért igazi ajándék, mert egyben az értékes idődet is ajándékba adod. Meglepsz valakit egy játékkal, majd ki is próbáljátok” - vélekedik a Gém Klub egyik munkatársa, aki még az egyetem alatt lett a játékok szerelmese.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Ha már ott voltunk, mi is leültünk játszani egy kicsit, Hegedűs Csabával, aki  Aczél Zoltánnal, a Gém Klub vezetőjével és a rendezvényt szervező Nebuló Alapítvány kurátorával közösen találták ki az idei ünnep részleteit. Mindketten játékszerzők is. Felhívtá az ország klubjait, egyeztetettek, szervezkedtek, összehozták az olimpiát 6 versenyszámát. Hangsúlyozta, ez nem a játékok, hanem a játékosok olimpiája, hiszen ők versenyeznek egymással.

"Egyre menőbb dolog játszani!” - mesélte lelkesen. "A számítógépek miatt egy ideig megrekedt a klasszikus játékok kultúrája, de egy ideje újra erőre kapott. Évente legalább 1000 új játék kerül piacra.”
Csaba egyébként pedagógiával foglalkozik, és úgy gondolja, manapság a gyerekek nem olvasnak, nem tudnak helyesen beszélni. A túl sok tévénézést ártalmasnak tartja a gyerekek fejlődésére. Játék közben legalább kénytelenek kommunikálni, így a logikai készségükön kívül a kommunikációs készségük és koncentrációs képességük is fejlődik. Emellett megtanulják, egyszer nyerünk, egyszer vesztünk. "Játékmesternek azok a gimnazisták is jöhetnek, akiknek közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. Így jó közegben fejlődhetnek és dolgozhatnak is egyszerre."

Magyar Társasjátékdíj - 2014
A Magyar Társasjátékdíjat a Magyar Társasjátékos Egyesület alapította 2010-ben. A díjat minden évben öttagú zsűri ítéli oda a legjobb magyar kiadású családi társasjátéknak.
Ha tetszett, próbáld ki ez: Piatnik Escape és ezt is: Granna Ranch
Jó szórakozást!

 

Hegedűs CsabaFotó: Margitay Klára/Life.hu

Szerencsére egyre több család ül le a gyerekekkel társasozni, egyre több baráti kör játszik hétvégente. Csaba elmondta, 18 olyan családos ember is van az országban, akik olyan szinten elkötelezett fanatikusok, hogy még magazint is szerkesztenek. A Jem, azaz a Játékos emberek magazinja az ő missziójuk, minden hónap elsején izgalmas hírekkel szórakoztatják az olvasókat, még a nagy kiadó cégek is támogatják.

Aczél Zoltán érdekes dologra világított rá a társasjátékokkal kapcsolatban: az olyanokat szeretik az emberek, amelyeknek szabályzatát könnyen el lehet magyarázni, viszont annál mélyebben el lehet merülni bennük.

Csaba speciálisan a Life.hu olvasóinak is javasolt néhány mókás játékot: "Az Idővonal és a Ticket to ride gondolkodós, stratégiai társas. A Dudab aranyos és gyors kártyajáték, ősemberes grafikával. A Sárkánytojást a sakkot szeretőknek ajánljuk - ez tényleg garantált rákattanós!"
Ugyan a Monopolyn kívül sok minden mást nem ismertünk, viszont több társasjátékkal a kezünkben távoztunk. A karácsony esti programba szinte biztos, hogy egy kör játék bele fog férni.