A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda idén is megszavaztatta a magyar kifejezéseket több kategóriában: most kiderült, mi lett az év szava, az év ifjúsági szava és az év antiszava.

Megvannak az év szavai – írja a hvg.hu a Népszabadságra hivatkozva. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda több kategóriában indított szavazást.

Forrás: Thinkstock

Az év szavának a start-up kifejezés magyar megfelelőjét választották: a „nekirugaszkodó vállalkozás" a Magyar Rádió egyik munkatársától ered, de ide került még továbbá a "geoláda", "geoládázik", "bakancslista", "érzékenyítés", "okostelefon", "okosautó" is. Az év antiszava a „vénaszkenner" lett, amely olyan kifejezéseket utasított a háta mögé, mint a "gesztenyealapú", a "szárazföldi vízi mentő", "ketrecharc", a "szakállas nő", a "jegesvíz-kihívás", a "herevasalás", a "nemzeti dohánybolt". Az év ifjúsági szava idén a „punnyad," az év költői szava pedig a Nem tudhatom című Radnóti-vers "messzeringó gyerekkor" lett.