A Birdman és a Grand Hotel Budapest kapta a legtöbb jelölést, Bucsi Réka Symphony No. 42 című animációs rövidfilmje azonban nem került be az esélyes produkciók közé. A jelöltek listáját a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentették be.

Magyar idő szerint csütörtök délután fél háromkor kihirdették a 87. Oscar-díj jelöltjeit. Az amerikai filmakadémia kilenc kategóriában jelölte a Grand Budapest Hotel és a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmet.

Forrás: Fox Searchlight

A legjobb színésznő kategóriájában Marion Cotillard, Felicity Jones, Julianne Moore, Rosamund Pike és Reese Witherspoont jelölték, a legjobb színészek között Steve Carell, Bradley Cooper, Benedict Cumberbatch, Michael Keaton és Eddie Redmayne szerepel. Ethan Hawke, Meryl Streep, Keira Knightley és Emma Stone is felkerült a legjobb mellékszereplők listájára.

Egy hajszálra az Oscartól
Bucsi Réka alkotása végül nem került be a legjobb rövid animáció Oscar-díjra esélyesei közé. Symphony No. 42 című munkájáról ide kattintva olvashatsz többet, ne hagyd ki az előzetesét! Réka a Symphony No. 42 Facebook-oldalán köszönte meg a sok támogatást.

A jelöléseket mind a 24 kategóriában hozták nyilvánosságra az élőben közvetített sajtókonferencián, amelyen Chris Pine filmszínész, két világhírű rendező, J. J. Abrams és Alfonso Cuarón, valamint Cheryl Boone Isaacs, az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia, hivatalos nevén az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöke is részt vett.

A díjátadó gála február 22-én lesz a hollywoodi Dolby Színházban. A házigazda az Így jártam anyátokkal sztárja, Neil Patrick Harris lesz.

Ki kaphat Oscart?
A főbb kategóriákban a mezőny lefutottnak tűnik, de kivételesen úgy tűnik, hogy minden szobor jó helyre kerül - írja az Origo.hu, ahol elolvashatod, kinek van esélye a szoborra.