A világ legokosabb embere sem tud mit kezdeni a szerelemmel

Forrás: www.focusfeatures.com -
Oscar-díj Oscar-jelölés fizikus életrajzi film A mindenség elmélete Stephen Hawking Eddie Redmayne
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világhírű fizikus Stephen Hawkingot sokan a ma élő legokosabb embernek tartják, aki ráadásul a páratlan (és a népszerű könyveiben a laikusoknak is elmagyarázott) életművét egy rettenetes betegséggel küzdve alkotta meg. Az életéből most film készült, melynek középpontjában minden tudományok dacára a szerelem áll. A mindenség elmélete, kritika.

Épp cikkünk írásának pillanatában hirdették ki az idei Oscar-jelöléseket, melyből kiderült: A mindenség elméletét 5 kategóriában is üdvözölhetjük az idei gálán, ezzel pedig az est legfontosabb filmjeinek egyike lesz. Az mondjuk már eddig is sejthető volt, hogy a főszereplő Eddie Redmayne számíthat a jelölésre: az eddig jobbára szépfiú-szerepeiről ismert angol színész (A katedrális, Egy hét Marilynnel, A nyomorultak) elképesztő átalakuláson ment végig annak érdekében, hogy hitelesen megformálja a mozgatóideg-sorvadásban szenvedő híres tudóst - aki a nyilatkozata szerint a film megtekintése közben néha úgy érezte: saját magát látja a vásznon. Redmayne ráadásul nemcsak saját magához képest ment át elképesztő átalakuláson, de a film közben is: végig kellett játszania Hawking életének összes fázisát egy kissé suta, de teljesen egészséges fiatalembertől a kerekesszékbe kényszerülő férfin át a végül már beszélni is csak speciális gépi szoftver segítségével tudó, fizikailag összetöpörödött öregemberig.

Forrás: www.focusfeatures.com

Ezek Stephen Hawking életútjának állomásai tehát - legalábbis fizikailag, de ez a film pont arról is akar szólni, hogy ez a legkevésbé fontos. A fizika olyan értelemben sem válik lényegessé ebben a filmben, hogy nem túlságosan foglalkozik Hawking szellemi teljesítményével, épp csak megteszi a kötelező említéseket a leghíresebb elméletei kapcsán. Nem, ez a film Stephen Hawkingra, az emberre fókuszál, és a szerelem és szeretet témájának segítségével próbálja megfejteni őt és a kapcsolatait - akár a hozzá közel állókkal, akár a hol tagadott, hol elfogadott Istennel. Hawking ugyanis hosszú élete során (melynek a betegsége felfedezésekor maximum két további évet adtak az orvosok) minden nehezítő körülmény dacára boldog családi életet élt egy mellette kitartó, kivételes feleséggel és a közös gyerekeikkel, sőt öregkorára még egy második szerelem is megtalálta őt.

Hogy mindez olyan túlságosan szépen hangzik így leírva? Azért, mert a filmben is túlságosan szépen van előadva, szinte érdemi konfliktusok nélkül megy el az a kétórányi játékidő, amikor pedig valami mégiscsak felbukkanna (mint egy harmadik fél megjelenése a házasságban, vagy a feleség elhagyása egy fiatalabb ápolónő kedvéért), akkor az olyan simán és gyorsan oldódik meg, mintha ott se lett volna. A film ráadásul ezt képileg is tetézi, sokszor öncélúnak tűnő glamúros látványba helyezve szereplőit, ami egy ilyen napi szinten rettentő kemény kihívásokkal küzdő élet esetében inkább jószándékú (de hamis) elfedésnek, hat.

Forrás: www.focusfeatures.com

Tényleg néha az az ember érzése A mindenség elméletét nézve, hogy egy mesét lát, minden valós alap ellenére. Egy szép mesét egy nehéz életről, a reményről és a szerelemről. Ami még szebb lehetett volna, ha nem akar ennyire szép lenni.

A mindenség elmélete

7/10
Kiknek ajánljuk:
- akiket érdekel egy fantasztikus színészi átalakulás
- akik kíváncsiak az idei Oscar-díjak egyik többszörösen jelölt esélyesére
- akik szeretnének látni egy szép mesét az életről és a reményről
Kiknek nem ajánljuk:
- akiket inkább Hawking tudományos munkássága érdekel
- akiket zavar, ha egy filmben minden olyan szépen és simán rendeződik el
- akik nem szeretik az életrajzi filmek pátoszát
Szex, akció, kémek - haza se menj 2 film között az évben!http://www.life.hu/kult/20150109-mit-nezzunk-iden-a-moziban-filmelozetesek-2015-re.htmlAz év eleje az előretekintés és várakozás időszaka, és nincs ez másképp a moziban sem. 2015 kimondottan izgalmas esztendőnek ígérkezik a filmek világában is, épp ezért most összegyűjtöttünk 10 olyan filmet, amikre biztosan érdemes lesz figyelni idén a moziműsort böngészve.KultOrigoKatz Dávid: "Érdemesebb otthon tévézni, mint moziba járni"http://www.life.hu/kult/20150107-eselylatolgatas-a-golden-globe-dijatado-elott.htmlAmennyiben nem probléma, nem kezdenék tárgyszerű értekezésbe, háttérfoszlányokkal a Golden Globe filmes és televíziós díj megszületésének históriájáról, ezzel is bizonyítván járatosságomat a témában. Nem. Én inkább megiszom egy pohár bort. De egyet már a legelején leszögeznék. Érdemesebb otthon tévézni, mint moziba járni.Kult--Amikor falusi bányászok vezetik a melegfelvonulásthttp://www.life.hu/kult/20150102-a-buszkeseg-es-banyaszelet-heti-mozipremier-filmkritika.htmlNehéz elképzelni két különbözőbb közösséget, mint a kemény fizikai munkából élő, marcona vidéki bányászokat és a nagyvárosi, szabad(os) szellemű melegeket. Hogy a kettő mégis egymásra tud találni, azt a nyolcvanas évek Nagy-Britanniájában történt események bizonyították be, melyekből most roppant szórakoztató és tanulságos film készült. Büszkeség és bányászélet (eredeti címe: Pride) - filmkritika.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.