A szakállal ellentétben jelenleg nem éli épp fénykorát, de hogy egy bajusz igenis tud menő lenni, arra számos bizonyítékkal rendelkezünk a moziból is. Johnny Depp és az ő Mortdecaiban viselt egyedi arcszőrzete apropóján pedig meg is mutatjuk a filmvászon legemlékezetesebb bajszait.

A klasszikus

A viselője: Charlie Chaplin
A film: az összes Chaplin-film a Rivaldafényt kivéve

A Chaplin-bajusz fogalom, magának a mozinak az egyik szimbóluma, és ebből a szimbólumból nem félt Chaplin viccet csinálni, ráadásul halálosan komolyat: A diktátorban egy másik híres bajusszal hozta összefüggésbe...

A kamionos

A viselője: Samuel L. Jackson
A film: Ponyvaregény

Egy úgynevezett kamionosbajusz, kombinálva barkóval, fürtös afroséróval és bibliai monológokkal: nem csoda, hogy Tarantino és Samuel L. Jackson teremtménye bevonult a film- és bajusztörténelembe.

A tömött

A viselője: Tom Selleck
A film: szinte minden Tom Selleck-film és sorozat, elsősorban persze a Magnum (kivétel: a Jóbarátok)

Mondj egy bajszos színészt! Magnum! Izé... aki a Magnumot játszotta! Na, ezért van Tom Selleck itt a listánkon.

A húsleves és asszonykönny áztatta

A viselője: Latinovits Zoltán
A film: Szindbád

A magyar filmtörténet legköltőibb bajsza Szindbádé, ami nem is csoda, ha valaki annyi női szívet tör össze, és olyan lírai átéléssel képes hódolni az asztali és egyéb élvezeteknek, mint ő.

A menő

A viselője: Will Ferrell
A film: A híres Ron Burgundy legendája és az Anchorman 2.

A világ legmenőbb tévébemondójának a menő mahagóni bútorainál csak egy menőbb tulajdona van: a bajsza. Maradj menő, San Diego és Will Ferrell arcszőrzete!

A kackiás

A viselője: Daniel Day-Lewis
A film: New York bandái

Ha valaki az Újvilágban egy frissen formálódó város alvilágának ura akar lenni, nem árt már a megjelenésével is tekintélyt parancsolnia. Az eszelős tekintet mellett ehhez kiválóan megfelel egy kackiás bajusz.

A kelet-európai

A viselője: Sacha Baron Cohen
A film: Borat

Tudjuk, milyenek a kelet-európai férfiak a hollywoodi filmekben: rosszul öltözöttek, állandóan töményeznek és bajszosak. Sacha Baron Cohen ezekből a sztereotípiákból is viccet csinált a kamu kazah riporter figurájával, hogy aztán a személyében görbe tükröt tartson az amerikai álszentségnek.

Az úri

A viselője: Jávor Pál
A film: minden Jávor Pál-film

Amitől minden magyar nő elalált fekete-fehérben a két világháború között... Jávor Pál legendás bajszának típusát amúgy manapság az utcai szóhasználatban pinabajuszként szokás emlegetni.

A sármőr

A viselője: Billy Dean Williams
A film: Star Wars

Nincs filmes toplista Star Wars nélkül: már ahogy a bajsza alatt somolyog, abból látszik, hogy Lando Calrissiannak hátsó gondolatai vannak - már csak az a kérdés, hogy ezek Leia hercegnő bájaira vagy a jófiúk elárulására vonatkoznak-e.

A macsó

A viselője: Burt Reynolds
A film: a Reynolds-filmek többsége, pont az egyik legjobbat (Gyilkos túra) kivéve

Manapság már nehezen lehetne az első számú macsó Hollywoodban valaki olyan, akinek állandó viselete a bajusz, de volt egy korszak, amikor ez így történhetett. Mindenki döntse el maga régi Burt Reynolds-filmeket nézve, hogy jobb volt-e úgy!

A harcias

A viselője: Tom Hardy
A film: Bronson

Kopasz fej és bajusz: ritka kombináció, mint ahogy ritka az olyan brutális börtöntöltelék is, mint a Tom Hardy alakította, valós személyről mintázott filmkarakter. Aki egyébként egy legendás és többnyire bajszos színészről, Charles Bronsonról kapta a nevét.

A szívtipró

A viselője: Clark Gable
A film: szinte minden Clark Gable-film, persze elsősorban az Elfújta a szél

Ami nálunk Jávor Pál, az Amerikában Clark Gable bajsza: egy időben nők milliói ábrándoztak arról, hogy egy erős kéz átfogja a derekukat, és amikor hátradönti őket, egy ilyen bajuszt látnak közeledni maguk felé.

A pödört

A viselője: Dustin Hoffman
A film: Hook

A kalózkapitány dísze nemcsak a kampós keze és a kíméletlen kegyetlensége, de a kacskaringós bajsza is, amit párszor azért megrángatnak Pán Péterék ebben a családi moziban.

A Bajusz maga

A viselője: Sam Elliott
A film: gyakorlatilag az összes Elliott-film

Ha egy amerikai filmbe kell egy olyan mellékszereplő, akinek ősz a haja, mosolygósak a ráncai, és a dús bajusza alatt elmondja a fontos bölcsességeket, na akkor hívják Sam Elliottot. A nagy Lebowski, A szellemlovas, Egek ura, vagy épp a Tombstone, amiben az összes főszereplő westernbajusz-parádét tartott.

A piperkőc

A viselője: Johnny Depp
A film: Mordecai

Johnny Deppet számos fura arcszőrzettel láthattuk már a vásznon, elég csak Jack Sparrow kapitányra gondolnunk. Most egy csodabogár angol műkincskereskedő bőrébe bújik ebben a héten debütáló filmben, és ehhez persze a megfelelő bajusz is dukál.