El sem tudod képzelni a reggeleket egy bivalyerős eszpresszó vagy egy habos kapucsínó nélkül? Eláruljuk, min ügyködnek mostanság a baristák. 

Egyre több szuper újhullámos kávézó nyitja meg kapuit Budapesten, ahol olyan kávékülönlegességeket készítenek a baristák, amik után szinte biztos, hogy soha többet nem kér szirupot vagy bármilyen más mesterséges ízt a kávéjába az ember.

Forrás: Thinkstock

A flat white az új kapucsínó

Míg az elmúlt években mindenki kapucsínót vagy lattét kért a randin vagy csajos reggelin, illetve eszpresszót a munkahelyi kávézások, megbeszélések alkalmával, most a flat white hódít a legszélesebb körben. A flat white ízlés szerint egy vagy két eszpresszó és forró tejkrém keveréke. Hasonló a kapucsínóhoz, de nagyobb az italban a kávé és kisebb a tej aránya. 

Ha maradsz a klasszikus eszpresszónál, kóstold meg az eszpresszó macchiatót, azaz a tejhabos eszpresszót a sima tejjel felöntött verzió helyett. Kb. 1 centi tejhab kerül a feketédre, nagyon kellemes ízt adva neki.

Ha úgy fogyasztanád a reggeli koffeinadagodat, mint az amerikai filmszereplők, válaszd a nagy pohár americanót, azaz az eszpresszót, sok forró vízzel hígítva. 

Ha valami igazán különlegeset kóstolnál, és van időd, igyál egy csepegtetős kávét. 

Forrás: Thinkstock

Tejhab helyett tejkrém

Néhány helyen még belefutunk az igazi retró tejhabba, amiben túl sok a levegőbuborék, ezáltal olyan kemény, hogy megáll benne a kanál. Ha azt hiszed, a jó kapucsínó titka a nagy és kemény hab, tévedsz. Próbáld ki, milyen, ha selymes tejkrémmel készül, azaz a lehető legkevesebb bennehagyott buborékkal. Imádni fogod.

Forrás: Thinkstock

Újhullámos helyek a városban

Akár munka előtti felébredéshez, akár csajos dumapartikhoz remek helyek találhatók Budapesten. Az Espresso Embassyban megkóstolhatod a különleges drop kávékat, a Fekete kávéit magaddal viheted a közeli Károlyi kertbe, és a napsütéses parkban fogyaszthatod el. A Madách téri My Little Melbourne-ben megismerkedhetsz az igazi ausztrál kávézók hangulatával. A budai Barako Kávéházban nemcsak a szifonban készült remekművet vagy a holland kávét kóstolhatod meg, de ráadásul egy Fülöp-szigeteki barista ad tanácsot a választásban. Ha még nem ittál hideg tejhabot, akkor pedig irány a Tamp&Pull!

My Little Melbourne (balra),Tamp&Pull (jobbra)Forrás: My Little Melbourne,Tamp&Pull

Amilyen a kávéd, olyan a személyiséged

Egy friss kutatás szerint sok mindenre lehet következtetni az emberek kávéfogyasztási szokásaiból. 

Az eszpresszó-kedvelő: Vezető személyiségek, kitartó dolgozók, adrenalinfüggők fogyasztják előszeretettel a presszókávét. Állítólag a legjobb szeretők cukor és tej nélkül isszák.

A tejeskávé-ivók: Gyakran szeretetéhes, bohókás személyek kedvence a latte. A tejeskávé-fogyasztók gyakran önbizalomhiányosak.

A kapucsínó-függő: Optimista, nyitott, könnyed és bohókás a kapucsínót kedvelő ember. Nagyon kritikus, a párválasztást illetően is.

A koffeinmentes-kávés: Gyakran az egészség megszállottjai választják a koffeinmentes kávét. A decaf kedvelői általában nem szeretik a kockázatokat. 

Kávészótár kezdőknek
Ha ezeket a kifejezéseket ismered, nem érhet meglepetés.
Crema: Az eszpresszó tetején keletkezett krémréteg. 
Doppio:
Gyakran hallhatod ezt az olasz kifejezést a baristáktól. Egész egyszerűen dupla presszókávét jelent.
Espresso con panna: Tejhabos eszpresszó trükkösen megfogalmazva.
Frappuccino: Nem, nem a kapucsínót írták félre, jégkockákkal lehűtött, cukrozott tejeskávét iszol, ha frappuccinót kérsz. 
Latte art: Ha a kávédat virágmintásra öntötték ki a bögrébe, esetleg kiscica vagy szívecske alakú a tejhab, akkor bizony latte art készült neked.

Hány bögre kávét iszol meg naponta? Eláruljuk, mennyi az ajánlott mennyiség. A kávé ráadásul még a fogyókúrádban is segít. Próbáld ki!