Parasztopera Fesztivált rendeznek hétfőtől az Átrium Film-Színházban; a május 4-ig tartó rendezvényen Pintér Béla darabjának öt különböző feldolgozását láthatja a közönség.

A Parasztopera egy balladisztikus történetet dolgoz fel opera-formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. Egy múltbeli tett a sors alakítójává válik. A darab egy nap, egy esküvő története, mely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában ábrázolja. A bemutató óta tizenhárom nyelvre átültetett előadás sok szakmai díjat kapott bel- és külföldön, beutazta Európát és meghívást kapott az Egyesült Államokba is.

Az eredeti, Pintér Béla és Társulata előadása mellett a Budapesti Operettszínház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház produkcióját láthatja a közönség.

Forrás: Pintér Béla és Társulata

Hétfőn este az Átrium Film-Színházban a Parasztopera Fesztivál megnyitóján koncert és beszélgetés várja az érdeklődőket. Az előadások rendezőivel - Földes Tamással, Mohácsi Jánossal, Pintér Bélával, Rusznyák Gáborral és Szikszai Rémusszal - Tompa Andrea kritikus és Till Attila műsorvezető beszélget, emellett Darvas Benedek, Kovács Márton és barátai adnak koncertet.

Pintér Béla korunk egyik legkülönlegesebb színházi alakja. Saját társulatának ír darabokat, amelyeket ő maga rendez és szerepet is játszik bennük. Előadásaikat a Szkéné Színházban mindig teltházzal játsszák. Minden darab témája a magyar hétköznapokból, a minket körülvevő világból merít. A különleges atmoszféra és a mély mondanivaló miatt, aki egyszer megnéz egy Pintér Béla darabot, az összeset látni akarja majd.