Ha szereted a különleges élményeket és a vízi sportokat, próbáld ki a raftingot! Szuper szórakozásban lehet részed egy rafting túrán, akár a pároddal, akár barátokkal vágtok neki. Most eláruljuk, hová érdemes elutaznod egy felejthetetlen vízi kalandért.

Óriási hegyek lábánál, a vadvízen minden kalandvágyó részt vehet élete egyik legnagyobb sportélményében, miközben a természetet is csodálja. Raftingolni szenzációsan jó dolog, ráadásul izgalmas is: a 2, 4 vagy több személyes, általában ovális gumihajóval a gyors folyású, kanyargós folyón evezni nagyon izgalmas. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a szomszédos országokban számtalan hely akad, ahol a raftingolást nagyon fogod élvezni.

Forrás: Thinkstock

Ausztria - családdal is tökéletes

A Magyarországhoz legközelebb eső rafting terep Ausztriában található. A Salza folyón kezdők és haladók is evezhetnek, természetesen profi túravezetőkkel. A vizeket 1-6-os skálán osztályozzák, a Salza folyó a barátságosabb, hármas szinthez tartozik, így ha még csak ismerkedsz a vadvízi evezéssel, ideális számodra. De ha már haladó vagy, akkor is rejteget számodra izgalmas zúgókat, hullámos szakaszokat. Az sem elhanyagolható tényező, hogy gyerekek is részt vehetnek a programon: 7 éves kor felett az oktatók, túravezetők segítenek nekik megtanulni az evezést.

Kelet-Tirol az extrém sportok központjaként is ismert. A térségben minél többet süt a nap, annál jobb a vízállás. Az Isel folyó Kelet-Tirol fővárosán, Lienzen folyik át, így akár a térség központjában is raftingolhatsz. Sokan még egy fagyira is kiszállnak a csónakból a városban. Két hatalmas hegy gleccserei táplálják a tiszta folyót, aminek nem is akármilyen zúgói vannak. Az Iselt a turisták és a tiroliak egyaránt nagyon kedvelt terepnek tartják.

A raftingterepek rangsorolása
1-es szint: nagyon könnyű víz, hirtelen kanyarok, kevés akadály
2-es szint: könnyű, kisebb hullámok és zúgók;
3-as szint: közepes, sok akadály, szabálytalan hullámok
4-es szint: nehéz, zúgók, kisebb vízesések
5-ös szint: különösen nehéz, erősek a zúgók, csak tapasztaltaknak javasolt
6-os szint: szinte teljesen járhatatlan, a legkisebb hibának is végzetes következményei lehetnek!

Szlovénia - kezdőknek, haladóknak is megfelelő

A smaragdzöld Soca Európa egyik legszebb folyója, 3-4-es szintűre ítélik a nehézségi skálán. Kezdők, haladók és profik kedvelt evezőterepe, ugyanis minden vízálláson más szakaszokat rejt. A nyugodtabb szakaszokon megcsodálhatod a vadregényes Trenta-völgyet, a zúgókon pedig igazán keményen kell evezned, hogy megúszd szárazon.

Forrás: Thinkstock

A Triglav Nemzeti Park boveci régiójában hosszan elnyúló Treta-vidéken található egy több mint 100 méter magas vízesés is, az evezők ezt is megcsodálhatják. A gyönyörű vízben méretes pisztrángok úsznak, könnyen láthatóak, sőt közel merészkednek a csónakokhoz is. A Soca partján a legbátrabbak sziklákról ugrálhatnak a vízbe, amíg a csónak legénysége megpihen egy-egy vadabb szakasz átevezése után.

Szlovákia - a raftingolók Mekkája

Dunacsúnyt, azaz Cunovót a raftingolók Mekkájának is nevezik. Négyes szintű víze igazi kihívást jelent, inkább haladóknak ajánlott. Ha erre visz az utad, és még izgalmasabb élményre vágysz, a mesterségesen épített versenypályán is kipróbálhatod magad. A térség különlegessége a Niagara-zúgó, ahol három métert esik a víz.

Nagyon népszerű Szlovákiában a Bela folyó is, a Magas-Tátra legnyugatibb csúcsa alatt. A folyó gyors folyású, és esése nagyon nagy, éppen ezért nehéz felállni az egyébként sekély vízben. Unalmas szakaszokat nem találsz a Belán, állandóan megújul, új ágak keletkeznek, a régiek pedig eltűnnek, így akárhányszor jársz arra, mindig egy kicsit más lesz az útvonal. Sőt, fenyőerdőket, havas hegycsúcsokat is nézegethetsz evezés közben, de persze csak ha van rá időd, és nem arra kell koncentrálnod, hogy átevezd magad a vad szakaszokon.