Liza, a rókatündér díjak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megállíthatatlan a Liza, a rókatündér az európai filmfesztiválokon: legutóbb május 28-án Madridban a Nocturna Fantasztikus Filmek Fesztiválján az összes megnyerhető díjat elhozta a kategóriájában. A szakmai zsűri más rangos elismerések mellett a Pesti Magyar Színház társulati tagjainak, Balsai Móninak és Bede-Fazekas Szabolcsnak ítélte oda a legjobb alakításért járó díjat.

Rajongók által az utóbbi évek legötletesebb magyar filmjének titulált Liza, a rókatündér sikerszériája már márciusban elkezdődött: a Fantasporto filmfesztiválon, Portugáliában tartott nemzetközi premierjével azonnal felhívta magára a filmvilág figyelmét. Az eseményen a legjobb film és a legjobb vizuális effektek díját is elnyerte.

Forrás: Sándor Katalin

A következő állomás Argentína volt, majd a rókatündérek hazájában, Japánban mutatták be a filmet, ahol az Oszakai Filmfesztiválra meghívott mindössze 12 alkotás között egyedüliként képviselte az öreg kontinenst. A dél-amerikai és ázsiai debütálást a prágai bemutatkozás, majd egy újabb európai siker követte: Amszterdamban az Imagine Filmfesztiválon a Liza Ezüst Méliès-díjas lett. A legjobb fantasztikus filmnek járó elismeréssel az alkotás egyúttal - további 22 díjnyertes filmmel együtt - esélyes az Arany Méliès-díjra is, amelyet az év végén Triesztben adnak át. A rókatündér Hollandiában a nézők szívébe is belopta magát: harmadik helyen végzett a közönségszavazáson.

Két nappal később Brüsszelben ismét megnyerte magának a zsűrit és a közönséget is, az Orbit nagyjátékfilmes díjjal és a Pegasus közönségdíjjal térhetett haza. A spanyol díjözön volt a hab a tortán, Madridban ugyanis az abszurd romantikus film minden kategóriában maga mögé utasította versenytársait, dacára annak, hogy a szekció hét másik alkotása mind-mind amerikai vagy ausztrál produkció volt. A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb vizuális effektek díjával is a magyar filmet, a legjobb alakítás díjával pedig a két főszereplőt, a Pesti Magyar Színház művészeit, Balsai Mónit és Bede-Fazekas Szabolcsot jutalmazták. Móni Brazíliából a Fantaspoa Fesztiválról szintén elhozta a legjobb színésznőnek járó díjat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.