Antoine de Saint-Exupéry kabátját is bemutatják Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban az író legismertebb regényéről, A kis hercegről nyíló kiállításon június közepén.

Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense pénteken elmondta, a legendás író kedvenc ruhadarabja több hónapos tárgyalást és előkészítést követően érkezett meg Szegedre.
 

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A sötét, kétsoros, hosszú szövetkabátot az író 1939-ben készíttette, a belevarrt címke tanúsága szerint New Yorkban, a 6. sugárúton található Brooks-nál, majd a második világháború során téli küldetései során hordta. A kabátot New Yorkba emigrálása előtt nővérénél hagyta több más személyes tárgyával, katonai felszerelésével együtt, azonban már soha többé nem tudta visszakérni: 1944 júliusában egy felderítő bevetés közben eltűnt.
A szegedi közgyűjtemény a ruhadarabot a Saint-Exupéry-társaságtól kölcsönözte, hogy ezzel is megidézzék az írót A kis herceg című művét bemutató kiállításon.
Rostás Mónika, a tárlat koordinátora elmondta, a kiállítás interaktív módon, sok játékkal mutatja be a regényt. Szerepelnek rajta azok az író kézjegyével ellátott grafikák is, amelyeket a közelmúltban vásárolt meg a múzeum.
Antoine de Saint-¬Exupéry kultikus regénye 1943-¬ban jelent meg. A regényt 226 nyelven, több mint 80 millió példányban adták ki, s ezzel a világ ötven legolvasottabb könyve közé került.