Megfejtették Mona Lisa mosolyának titkát

Forrás: Wikipedia -
mosoly festmény Mona Lisa titok Leonardo Da Vinci
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy másik festmény, a La Bella Principessa (A gyönyörű hercegnő), Leonardo Da Vinci egy korábbi alkotása segített a rejtély megoldásában.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a színek szakszerű használatával a művész előnyt kovácsolt a perifériás látásból, és így a nő szája minden nézőpontból másmilyennek tűnik.

Így fest Mona Lisa és az "ikertestvére" Forrás: Wikipedia

A Sunderland Egyetem kutatója, Sheffield Hallam szerint Leonardo figuráinak szája közvetlenül megvizsgálva lefelé görbül és ráadásul picit még ferdék is. Amint a szemünket elkezdjük mozgatni, azonnal úgy látjuk (az arc többi része miatt), mintha felfelé húzódna a festményeken lévő hölgyek ajka, így mindig az az érzésünk támad, hogy ránk mosolyognak. A csalfa mosoly azonnal eltűnik, amint a szemünket huzamosabb ideig pihentetjük egy bizonyos ponton – írja a DailyMail.

A 10 legjobb idézet Marilyn Monroe-tólhttp://www.life.hu/kult/20150820-a-tiz-legjobb-idezet-marilyn-monroetol-szerelemrol-szeretetrol-penzrol-csillogasrol.htmlMarilyn Monroe, azaz Norma Jeane amerikai énekesnő, Golden Globe-díjas színésznő és szexszimbólum. Minden nő példaképe. Ezúttal összeszedtük nektek a 10 legjobb idézetet tőle. KultOrigoAz Eurovíziós Gála sztárfellépője lesz Kállay-Saunders András - Micsoda megtiszteltetés!http://www.life.hu/kult/20150819-az-eurovizios-gala-sztarfellepoje-lesz-kallay-saunders-andras-micsoda-megtiszteltetes-harminc.htmlKállay-Saunders András a Facebook-oldalán osztotta meg a hírt: tavalyi, ötödik helyezést elérő szereplése mély nyomot hagyhatott az Eurovíziós Dalfesztivál szervezőiben, mert felkérték a zenész-énekest, hogy lépjen fel a luxemburgi gálaesten. KultFotó: Bielik István - OrigoItt az új Tarantino film előzetese - gyönyörű képek, ütős zene, minden idők legjobb szereposztásahttp://www.life.hu/kult/20150813-quentin-tarantino-hateful-eight-legujabb-westernjenek-elozetese.htmlMiután Tarantino tervbe vett westernjének forgatókönyvét valaki feltette az internetre, a sértett rendező kijelentette: nem csinálja meg a filmet, ám jobb belátásra tért. Szerencsére. És már itt is van az első előzetes.KultOrigoA 10 leghasznosabb bölcsesség a dalai lámátólhttp://www.life.hu/kult/20150812-a-tiz-leghasznosabb-bolcsesseg-a-dalai-lamatol-amit-manapsag-is-alkalmazhatunk.htmlŐszentségéhez, a dalai lámához számtalan, saját életünkre is igaz és megfontolni való bölcsesség köthető. Mivel idén júliusban ünnepelte a dalai láma a 80. születésnapját, ez alkalomból összegyűjtöttük a 10 kedvenc idézetünket tőle.KultAFPJonas Kaufmann: "Ne vegye meg senki a lemezem"http://www.life.hu/kult/20150729-jonas-kaufmann-nemet-tenor-a-facebook-oldalan-tette-kozze-ezt-a-meglepo-uzenetet.htmlA világhírű német tenor olyat tett, mint előtt még senki, soha. Arra kéri rajongóit, ne vegyék meg a lemezét.KultAFPMinden idők legjobb szereposztásával büszkélkedhet az új James Bond-film - itt az első trailer!http://www.life.hu/kult/20150723-minden-idok-legjobb-szereposztasaval-buszkelkedhet-az-uj-james-bond-film.htmlNovember 6-tól látható itthon a legújabb James Bond-film, amelynek szereposztása parádés. És az előzetese is lebilincselő.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.