A Sziget fesztivál épp csak véget ért, és ha valakinek elvonási tünetei lennének év közben, ajánljuk a listánkat: ezekkel a filmes szigetekkel biztosan vigasztalódhat. 

Az aranyember (1962)

A Senki szigete a Dunán rejtőzik, és mindenki lakatlannak hiszi, pedig él ott egy anya a lányával idilli körülmények között — ez pedig menedéket és szerelmet jelent egyszerre a kalandos sorsú és meggyötört férfiember, Tímár Mihány számára a Jókai regényéből készült klasszikus magyar filmben.

Pillangó (1973)

Egy börtönből is nehéz a szökés, hát még egy börtönszigetről? Steve McQueen és Dustin Hoffman azért megpróbálja, ha már a nehezén, az emberségük éveken át tartó megőrzésén sikeresen túljutottak.

A kék lagúna (1980)          

Lakatlan sziget, szerelem és erotika: két kisgyermek vetődik partra egy hajótörés után egy trópusi szigeten. Együtt nőnek fel, senkitől sem zavartatva — egy bizonyos életkor után azonban új dolgokkal szembesülnek.

Legyek ura (1990)

Gyerekek egy lakatlan szigeten, de mennyivel más végeredménnyel, mint A kék lagúnában! Mondjuk eleve csak fiúk vetődnek itt partra, de talán nem csak ezért lesz a végeredmény egy torz és véres társadalmi tükörkép.

Jurassic Park (1993)

Ha egy hóbortos milliárdosnak van egy saját trópusi szigete, miért ne rendezhetne be ott őslényparkot? Főleg ha igazi dínói is vannak hozzá. Aztán persze jön a sikoltozás meg a rohangálás.

A szikla  (1996)         

A kilencvenes évek akciófilmjeinek egyik legkiválóbb darabjában a hadsereg egy renegát terrorista csoportja az üresen álló Alcatraz szigetére veszi be magát, rakétáit San Franciscóra irányítva. A megoldás az egyetlen olyan ember lehet, akinek egykor sikerült megszökni a börtönszigetről.

Számkivetett (2000)

Ha ez embernek egy lakatlan szigeten egyedül kell túlélnie és közben még a józan eszét is megőriznie, nem árt ha keres egy társat, akihez beszélhet. Még akkor is, ha az csak egy kifestett röplabda.

A sziget (2005)

Barátságos és idilli helynek tűnik, de nem az: a jövőbeli falanszter-szigetről kiderül, hogy csupa klón él ott, akik csak azért léteznek, hogy híres emberek mozgó szervdonorai legyenek. Persze minden szigetről meg lehet szökni...

Viharsziget (2010)

Nem a legvidámabb hely Martin Scorsese szigete: egy őrültekháza működik rajta, ahová egy rejtélyes ügyben nyomozni érkezik meg Leonardo DiCaprio. Ám az ügy egyre titokzatosabb lesz, a sziget és az elméje pedig nem ereszti.

Holdfény királyság (2012)

Ezen a partközeli pici szigeten alig élnek páran, csak a cserkészek szoktak itt táborozni. Persze még így is alapos felfordulást tud okozni, ha az egyik cserkészfiúcska megszökteti a az egyik helyi lakos bakfis lányát, és bohó tinirománcos menekülésbe kezdenek.