Az elmúlt 60 év legendás sajtófotóit bemutató tárlat kíséri az idei World Press Photo-kiállítást a Néprajzi Múzeumban.

Révész Tamás, a kiállítás főszervezője a csütörtöki megnyitó előtti sajtótájékoztatón elmondta: a World Press Photo 60 évének fődíjas képeiből összeállított válogatás izgalmas visszatekintés a második világháború utáni világtörténelemre. "A kezdetekkor mindössze néhány száz képpel pályáztak a fotósok, ma százezres nagyságrendnél tartunk. A díjazott képeket már világszerte több mint 100 városban mutatják be, a kiállításokat tavaly 3,5 millióan látták" - jelezte Révész Tamás a World Press Photo által megtett utat.

Bulent Kilic díjnyertes képe hír kategóriábanForrás: www.worldpressphoto.org

A szeptember 25. és október 25. között látogatható budapesti World Press Photo-kiállításon az elmúlt év eseményeiről szóló díjazott képek láthatók, amelyeket 5692 fotóriporter csaknem 100 ezer beküldött fotójából válogattak ki. A tárlatot a 60 éves jubileumi kiállítás mellett egy másik kísérő kiállítás is gazdagítja: az emeleti díszteremben egy magyar fotóriporterekből álló csoport, a Pictorial Collective mutatkozik be. A kollektívát 11, számos nemzetközi és magyar díjjal elismert fotóriporter alkotja.

Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus megnyitó beszédében elmondta, a gyűjtemény így együtt még sehol sem volt látható. A fotók között ott van például Eddie Adams híres felvétele, amelyen a dél-vietnami rendőrfőnök kivégez egy feltételezett Vietkong-harcost a vietnami háborúban; Malcolm W. Browne 1963-as fotója egy vietnami buddhista szerzetesről, aki felgyújtotta magát, így tiltakozva az ellen, hogy a dél-vietnami kormány üldözte a buddhistákat; Charlie Cole felvétele, amelyen egy tüntető néz farkasszemet a kínai néphadsereg tankjaival a Tienanmen tér közelében; valamint Jean-Marc Bouju iraki háborús képe, amelyen egy iraki férfi négyéves kisfiát nyugtatja egy amerikai hadifogolytáborban.