Egy görög vígjáték nyerte el a legjobb filmnek járó díjat a vasárnap záruló Londoni Filmfesztiválon, amelyen Cate Blanchett kétszeres Oscar-díjas ausztrál színésznőt életműdíjjal jutalmazták.

A fődíjat Atina Cangari görög rendezőnő Chevalier című filmje kapta, amelyben hat férfi bocsátkozik eszeveszett egóversenybe egy jacht fedélzetén.  "Cangarinak sikerült olyan filmet készítenie, amely egyszerre fergeteges komédia és zavarba ejtő értekezés a nyugati társadalom állapotáról" - indokolta a díj odaítélését Pawel Pawlikowski, a zsűri elnöke. 

A legjobb film díjára esélyesként emlegették a Saul fia című magyar holokausztdrámát és a gyermekkatonákról szóló, Beasts of No Nation című alkotást, Cary Fukunaga háborús drámáját is.
A 46 éves Cate Blanchett a Brit Filmintézet (BFI) legrangosabb elismerését, a BFI Fellowshipet nyerte el eddigi pályafutása jutalmaképpen. Az elismerést, amelyet Ian McKellen nyújtott át, korábban megkapta Al Pacino, Tim Burton és Ralph Fiennes is. Blanchett jorábban az Aviátor és a Blue Jasmine című filmekben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat. 

Forrás: Big Bang Média