A Pszichológus Pasi: 10 dolog, amit tuti nem tudtál a halloweenről

Forrás: Tumblr -
kelta hiedelem pszichológus A Pszichológus Pasi szokás Halloween
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ilyenkor a csapból is ez folyik: édességek, jelmezek, kis kütyük. Minden bolt polcaira kikerülnek a halloweencuccok. Kérdés, hogy tulajdonképpen mi is az a halloween!

Van, aki imádja, van, aki hülyeségnek tartja, de kevesen ismerik vagy értik, hogy miről is szól valójában. Persze minden amerikai filmben és sorozatban jelen van. A szó hallatán mindenki rá tudja vágni, hogy jelmezről, horrorfilmekről és édességekről szól, de ez már csak a kereskedelmi vetület. Ellentétben a közhiedelemmel, ez nem egy modern amerikai hóbort. Régen teljesen másképp működtek a szokások és a hiedelemrendszer.

Forrás: Tumblr

1. A hagyományok nagy része több mint ezeréves, és jó részük még a kereszténység előtti Európából származik, a kelta és a gael területekről.

2. A kelta naptárban nem december 31., hanem október 31-e volt az év utolsó napja, ekkor ünnepelték az újévet. Egyszerre volt náluk halottak napja és szilveszteri buli.

3. A hiedelem szerint ekkor a mi világunk és a túlvilág közötti fátyol átmenetileg átjárhatóvá vált. A túlvilági lények, szellemek, tündérek és démonok szabadon közlekedhettek.

Forrás: Tumblr

4. Régebben nem a temetőbe mentek gyertyát gyújtani, hanem – hitük szerint – a holtak szelleme járhatott haza egy napra. Nekik meg is terítettek.

5. Korábban a faragott sütőtök lámpás helyett eredetileg tarlórépát faragtak a rossz szellemek elijesztésére.

6. A gyerekjelmezek sosem voltak cukorka formájúak, mert el akarták rejteni a gyerekeket a rossz szellemek elől.

Forrás: Tumblr

7. A női jelmezek sosem voltak szexisek, a hölgyek inkább férfiruhát viseltek, és ez fordítva is igaz volt.

8. Nem tettek újévi fogadalmakat, hanem útmutatást kértek az ősök szellemétől, illetve a jövő jóslását célozták.

9. Egy csíkban meghámozott almahéjjal jövendőbelijük nevét, a tükörben egy gyertya fényénél jövendőbelijük arcát, egy égő máglya elé helyezett pár dióval aktuális kapcsolatuk jövőjét igyekeztek kikémlelni a kíváncsiskodók.

10. Bár a halottak és a halál szellemében telt az ünnep, ennek ellenére sosem volt szomorú, sőt. A megemlékezést finom falatok, azokat meg bolondos, jó hangulatú ünnepi játékok követték.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.