Tombol a Star Wars-őrület világszerte, dőlnek a bevételi rekordok, mi pedig a jeles esemény kapcsán összegyűjtöttünk egy adag érdekességet az új filmről — amit azok is nyugodtan elolvashatnak, akik még csak azután fognak beülni rá.

1. 2012-ben vásárolta meg a Disney közel 5 milliárd dollárért a Lucasfilmet magától George Lucastól, vele együtt pedig a Star Wars-jogokat is. Ekkor jelentették be, hogy új trilógia fog a két eddigi mellé készülni — ennek első darabját láthatjuk most. És így ez az első Star Wars-film, aminek elején nem a 20th Century Fox fanfárjai harsannak fel.

2. Kezdetben úgy volt, hogy tanácsadóként a Star Wars atyja és korábbi birtokosa, George Lucas is részt vesz Az ébredő erő megalkotásában tanácsadóként. Ám végül nem vették figyelembe az ötleteit, aminek a rajongók igencsak örültek, mert Lucas már jó ideje a begyükben volt a felemásra sikeredett előzménytrilógia és animációs szériák, meg a klasszikus filmek mindenféle változtatásokkal spékelt újra- és újrakiadásai okán.

3. Maga George Lucas is bevallotta, hogy ezek után olyan volt neki elmenni a premierre, mint egy exfeleség esküvőjére. 

George Lucas a Star Wars 7: Az ébredő erő filmpremierjénForrás: AFP/Justin Tallis

4. A klasszikus trilógia alkotói közül viszont így is sokan visszatértek: Lawrence Kasdan forgatókönyvíró, John Williams zeneszerző, egykori legendás karaktereik bőrébe bújva pedig Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Peter Mayhew (Chewbacca) és Anthony Daniels (C-3PO) is.

5. 2014 tavaszán kezdődött a forgatás, többek között Izlandon, Abu Dhabiban, Skóciában és Kaliforniában.

6. A rendező J. J. Abrams elképzelései nyomán a filmben a lehető legkevesebb számítógépes trükköt és CGI-t használtak, igyekeztek minél több díszletet, eszközt, járművet valóban megépíteni.

7. Az ébredő erő fénykardpárbajait másképp képzelték el az alkotók, mint a korábbi filmekben: az eredeti trilógia kendóra emlékeztető koreográfiát használt, az előzményfilmek pedig akrobatikus és villámgyors mozgásokat. Most minél inkább életszerű, izzadtságos küzdelmet akartak megteremteni — ezzel a benne résztvevők viszonylagos tapasztalatlanságára is utalva.

8. A forgatáson Harrison Ford eltörte a bokáját az Ezeréves Sólyom egyik bezáródó ajtaja miatt. A rendező J. J. Abrams pedig gerincsérülést szenvedett, miközben odarohanva segíteni próbált neki, így a film egy részét orvosi fűzőben volt kénytelen levezényelni utána.

John Boyega, Csubakka és Harrison Ford a Star Wars: Az ébredő Erő című filmbenForrás: Fórum Hungary

9. A forgatás 2014 november 3-án fejeződött be.

10. Noha hatalmas volt a titkolózás a film története körül, és szigorú biztonsági intézkedések szavatolták, hogy semmi se szivárogjon ki, egyetlen kivételt mégis tettek az alkotók: egy rákbeteg Star Wars-rajongónak, Daniel Fleetwoodnak maga a rendező J.J. Abrams vitte el a film nyers változatát novemberben, hogy láthassa még a halála előtt otthon a filmet. Fleetwood néhány nappal később hunyt el.

11. „Chewie, hazaértünk.” – Az ébredő erő egyik mondata már azelőtt szállóige lett, hogy a film kijött volna: az előzetesben sütötte el az ismét Han Soloként felbukkanó Harrison Ford, és minden Star Wars-rajongó vágya sűrűsödött össze benne.

12. A Star Wars – Az ébredő erő a bemutatója óta lényegében minden bevételi rekordot megdöntött, vagy meg fog dönteni: a legtöbb elővételben eladott jegy és a legjobb nyitóhétvége már fölényesen kipipálva (Amerikában és Magyarországon is), a többi pedig még csak most következik — és az Avatar első helye a valaha volt legsikeresebb filmek listáján szinte biztosan a múlté lesz.

13. Noha senki nem venné észre, az új filmben szerepel Ewan McGregor is, aki az előzménytrilógiában a fiatal Obi-Wan Kenobit alakította. Egy bizonyos látomásjelenet alatt ugyanis másoké mellett az ő hangja is megszólal, amint Obi-Wanként szólítja a látomást átélő főszereplőt.

Ewan McGregor, mint Obi-Wan KenobiForrás: InterCom

14. Ugyanígy hallatszik ebben a jelenetben a korábbi filmekben Yodát „szinkronizáló” Frank Oz hangja is, sőt még a klasszikus trilógia Obi-Wanja, a már halott Sir Alec McGuiness is kimondja az ominózus új szereplő nevét, hangmérnöki trükk segítségével.

15. James Bond a Star Warsban? Igen! Daniel Craig egy úgynevezett kameószerep kedvéért beugrott Az ébredő erő forgatására: egyetlen jelenetben bukkan fel, és akkor sem látszik belőle semmi, mert rohamosztagos egyenruha takarja tetőtől talpig. (A jedi elmetrükknek viszont nem tud ellenállni...)

16. Mostantól a páratlan években sorozatban kapjuk a Az ébredő erő folytatásait — a páros években pedig egyéb, Star Wars-univerzumban játszódó, de a fő történethez szorosan nem kapcsolódó mozikat.

17. Ezek közül az első így  2016 telén érkezik, és a Rogue One: A Star Wars Story címet viseli, és a Halálcsillag tervrajzát megszerző hős pilótákról szól.