A Cate Blanchett főszereplésével készült Carol című leszbikus dráma és Steven Spielberg Kémek hídja című kémthrillere kapta pénteken a legtöbb, kilenc-kilenc jelölést a brit filmakadémia díjára.

A filmek közül a Kémek hídja és a Carol gyűjtötte a legtöbb, egyenként kilenc jelölést. A visszatérő Leonardo DiCaprióval a főszerepben nyolc BAFTA-szobrot kaphat, a Mad Max - A harag útja hetet, a Brooklyn és a Mentőexpedíció hat-hat jelölést, A nagy dobás, A dán lány és az Ex Machina pedig öt-öt jelölést szerzett. A Star Wars - Az ébredő Erő négy kategóriában várhatja a legrangosabb brit filmes díjat. 

Forrás: AFP/Valerie Macon/Valerie Macon

A legjobb film kategóriába jelölt alkotások - A nagy dobás, a Kémek hídja, A visszatérő, a Carol és a Spotlight - rendezői a Spotlightot forgató Tom McCarthy kivételével a legjobb rendező kategóriában is szerepelnek. Tom McCarthy helyett a Mentőexpedíciót jegyző Ridley Scott került még be az öt legjobb rendező jelölt közé.

A legjobb színésznő díját Brie Larson (A szoba), Saoirse Ronan (Brooklyn), Cate Blanchett (Carol), Alicia Vikander (A dán lány) és Maggie Smith (Lady in the Van) kaphatja. A színészek közül Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Eddie Redmayne (A dán lány), Michael Fassbender (Steve Jobs), Matt Damon (Mentőexpedíció) és Brian Cranston (Trumbo) játéka tetszett a legjobban a brit filmakadémia tagjainak. A részletes listáért kattints ide!

A 68. BAFTA-díjátadó gálát, melynek házigazdája hagyományosan Stephen Fry lesz, február 14-én tartják Londonban. A BAFTA-díjak átadása két héttel megelőzi a hollywoodi Oscar-ceremóniát. A brit filmakadémia díjai gyakran előrevetítik az Oscar-díjakat: tavaly a főbb kategóriák többségében megegyeztek az eredmények, bár a legjobb film díja Londonban a Sráckornak, a legjobb rendezőé pedig a Sráckort több mint egy évtizedig forgató Richard Linklaternek jutott, míg Los Angelesben a Birdman és rendezője, Alejandro Inárritu kapta az Oscart.