És igen, eljött a pillanat, amire oly régóta vártunk: 2016-ban magyar film nyerte meg a Golden Globe-gálán a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó díjat. Kimondhatatlanul büszkék vagyunk a Saul fiára!

Kövesd élőben a díjátadót!
Ha kíváncsi vagy a győztesekre, a jelöltekre, a gála eseményeire, olvasd az Origo.hu élő közvetítését – kattints ide!

Helen Mirren jelentette be a legjobb idegen nyelvű film díját. A színésznő azzal indított, hogy először is gratulál az országnak, amely először nyeri el az elismerést – ekkor már szemernyi kétségünk sem volt afelől, hogy a tavalyi díjeső után idén bejön a papírforma. A győztes a Saul fia című alkotás lett. 

Forrás: AFP/Frederic J Brown

Nemes Jeles László rendező sok-sok embernek mondott köszönetet a színpadon; a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. „A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot” – fogalmazott.

Nemes Jeles László nagyon meghatódott a díjon
„A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni” – fogalmazott a díj átvételekor Nemes Jeles László, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. „A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe.” A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

A 73. Golden Globe egyébként is a meglepetések gálája: díjat nyert Silvester Stallone és Lady Gaga is, ám számunkra a legnagyobb örömet a magyar film győzelme jelenti. 

Nemes Jeles László filmje a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga-francia-luxemburgi és a Miekkailija című finn-német-észt filmmel volt versenyben. Magyar filmnek ez idáig még sosem sikerült elnyerni a filmes szakma egyik legrangosabb díját, ami még közelebb visz bennünket az Oscarhoz: eddig csupán Szabó István két alkotását jelölték a díjra: 1985-ben a Redl ezredest, 1989-ben pedig a Hanussent. Így 27 év után a Saul fia volt az első hazai film, amelyet jelöltek a legjobb idegen nyelvű film kategóriába

Gratulálunk az egész csapatnak! 

Ki volt a 2016-os Golden Globe legszebbje?
Ha kíváncsi vagy, miben léptek a sztárok a vörös szőnyegre, kattints ide!