Történelmi pillanat: megnyerte a Golden Globe-ot a Saul fia

díjátadás Golden Globe-díj Saul fia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
És igen, eljött a pillanat, amire oly régóta vártunk: 2016-ban magyar film nyerte meg a Golden Globe-gálán a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó díjat. Kimondhatatlanul büszkék vagyunk a Saul fiára!

Kövesd élőben a díjátadót!

Ha kíváncsi vagy a győztesekre, a jelöltekre, a gála eseményeire, olvasd az Origo.hu élő közvetítését – kattints ide!

Helen Mirren jelentette be a legjobb idegen nyelvű film díját. A színésznő azzal indított, hogy először is gratulál az országnak, amely először nyeri el az elismerést – ekkor már szemernyi kétségünk sem volt afelől, hogy a tavalyi díjeső után idén bejön a papírforma.

A győztes a Saul fia című alkotás lett.

Forrás: AFP/Frederic J Brown

Nemes Jeles László rendező sok-sok embernek mondott köszönetet a színpadon; a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. „A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot” – fogalmazott.

Nemes Jeles László nagyon meghatódott a díjon

„A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni” – fogalmazott a díj átvételekor Nemes Jeles László, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. „A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe.” A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

A 73. Golden Globe egyébként is a meglepetések gálája: díjat nyert Silvester Stallone és Lady Gaga is, ám számunkra a legnagyobb örömet a magyar film győzelme jelenti.

Nemes Jeles László filmje a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga-francia-luxemburgi és a Miekkailija című finn-német-észt filmmel volt versenyben.

Magyar filmnek ez idáig még sosem sikerült elnyerni a filmes szakma egyik legrangosabb díját,

ami még közelebb visz bennünket az Oscarhoz: eddig csupán Szabó István két alkotását jelölték a díjra: 1985-ben a Redl ezredest, 1989-ben pedig a Hanussent. Így 27 év után a Saul fia volt az első hazai film, amelyet jelöltek a legjobb idegen nyelvű film kategóriába.

Gratulálunk az egész csapatnak!

Ki volt a 2016-os Golden Globe legszebbje?

Ha kíváncsi vagy, miben léptek a sztárok a vörös szőnyegre, kattints ide!
Feledhetetlen pillanatok a 73. Golden Globe gálánhttp://www.life.hu/news/20160111-feledhetetlen-pillanatok-a-73-golden-globe-galan.htmlFilmtörténelmet írtunk, olyan sztárokat díjaztak, akikről sosem hittük volna, hogy valaha a Golden Globe közelébe kerülnek, DiCaprio pedig ismét bizonyított - mutatjuk is a gála legjobb pillanatait!News--Ki volt a vörös szőnyeg legragyogóbb csillaga?http://www.life.hu/trend/20160106-golden-globe-gala-2016-ezek-voltak-a-legszebb-ruhak.htmlA Golden Globe nem csak az Oscar előszobája, de az év egyik legjelentősebb vörös szőnyeges eseménye is. Idén sem maradtunk mesés ruhaköltemények nélkül, mutatjuk is kedvenceinket!Trend--Elképesztő melléfogások a Golden Globe-gálák vörös szőnyegérőlhttp://www.life.hu/trend/20160106-a-legcsunyabb-ruhak-az-elmult-evek-golden-globe-galairol.htmlAz egész világot lázban tartó eseményeken, mint a Golden Globe-gála, véletlenül sem bújhatnak el a sztárok a kamerák elől: ha valaki hibázik a vörös szőnyegen, annak bizony komoly visszhangja lesz. Így járt ez a 10 híresség is, akiknek a melléfogásai feledhetetlenné váltak az utóbbi években. TrendAFPTarolhat az Oscar-díjátadón a Saul fiahttp://www.life.hu/kult/20160107-a-saul-fia-cimu-magyar-filmet-ot-oscarra-is-jelolhetik-a-variety-magazin-kritikusai-szerint.htmlA Variety filmes-tévés szaklap kritikusai öt kategóriában jelölnék Oscarra Nemes Jeles László rendező filmjét, a Saul fiát. Kult--Oscar esélyek! A kilenc legjobb film között a Saul fiahttp://www.life.hu/kult/20151218-saul-fia-a-kilenc-kozott-az-oscar-eselyesek-kozott.htmlA Saul fia című magyar holokausztdráma is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján - jelentette be az amerikai filmakadémia péntekre virradóra Los Angelesben. KultOrigoA Saul fia kapta a fődíjat a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválonhttp://www.life.hu/kult/20151112-a-saul-fia-kapta-a-fodijat-a-los-angeles-i-magyar-filmfesztivalon.htmlA Saul fia kapta szerdán a 15. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál fődíját, a legjobb rendezését járó elismerést Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vehette át A szarvassá változott fiú című filmjéért.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.