Huszonhét év után ismét Oscar-jelölt egy magyar film! Az öröm mellett persze elindultak a találgatások is, hogy vajon a legjobb idegen nyelvű film kategória többi jelöltje mekkora eséllyel indul Nemes Jeles László művével szemben. Most segítünk, hogy kicsit jobban megismerd őket! 

Embrace of the Serpent (Kolumbia)

A kategória egyik legkülönlegesebb jelöltje. A történetben egy őslakos szemével láthatjuk a gyarmatosítás groteszkségét, és hittérítési szűklátókörűségét. A filmben egy igazi ayahuasca-szeánsz után nekünk is érdemes elgondolkodunk, hogy vajon mennyire vagyunk bölcsek ahhoz, hogy az örökségeinket ne helyezzük az anyagi javak elé. 

Mustang (Franciaország)

Az észak-törökországi faluban öt kamaszodó lánytestvér játékát láthatjuk, melybe becsatlakoznak a helyi fiúk is. Azonban az ártalmatlan vízi csatának később súlyos következményei lesznek. A fiatal muszlim nőkre nehezedő társadalmi nyomás van olyan fontos téma, mint a menekültválság, így a film méltán lett igazi közönségkedvenc. A franciák választása bizony erősre sikeredett. 

 A war (Dánia)

Dánia a kategória egyik nagy esélyese is lehet. Amerika egyik aktuális témája nem véletelenül került be az élmezőnybe, és a tengerentúli kritikusok közül többen is imádták a produkciót. 

Theeb (Jordánia)

Hija, az oszmán tartomány, első világháború. Theeb egy beduin fiú, aki idő előtt elveszíti az édesapját. Az élete ezután teljesen felfordul, és amikor a törzséhez egy ismeretlen küldetésen lévő brit katonatiszt érkezik, a történet új fordulatot vesz. Tud-e felnőttként viselkedni egy kisfiú a háború legnagyobb viharában? 

A magyar induló: Saul fia 

Mit is írhatnánk még a Golden Globe-díjas alkotásról? Az igazi újításokkal élő Saul fia méltán érdemelte ki az elsimerést. Bár az elmúlt években számtalan holokausztfilm készült, itt mégis megtalálható az a bizonyos újszerű formanyelv, melynek lényege, hogy a kamera végig a főszereplő mellett marad, így pedig egy személyes drámaként élhetjük meg a filmet, és a történelem borzalamait. Mi már most nagyon drukkolunk Nemes Jeles László csapatának! 

 

A 2016-os Oscar-díjkiosztó február 28-án lesz a hollywoodi Dolby Theatre-ben, a gálát Chris Rock amerikai komikus fogja vezetni.