Ezekkel a filmekkel száll harcba a Saul fia az Oscar-díjért

kategória film Nemes Jeles László Saul fia díjátadó Oscar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Huszonhét év után ismét Oscar-jelölt egy magyar film! Az öröm mellett persze elindultak a találgatások is, hogy vajon a legjobb idegen nyelvű film kategória többi jelöltje mekkora eséllyel indul Nemes Jeles László művével szemben. Most segítünk, hogy kicsit jobban megismerd őket! 

Embrace of the Serpent (Kolumbia)

A kategória egyik legkülönlegesebb jelöltje. A történetben egy őslakos szemével láthatjuk a gyarmatosítás groteszkségét, és hittérítési szűklátókörűségét. A filmben egy igazi ayahuasca-szeánsz után nekünk is érdemes elgondolkodunk, hogy vajon mennyire vagyunk bölcsek ahhoz, hogy az örökségeinket ne helyezzük az anyagi javak elé.

Mustang (Franciaország)

Az észak-törökországi faluban öt kamaszodó lánytestvér játékát láthatjuk, melybe becsatlakoznak a helyi fiúk is. Azonban az ártalmatlan vízi csatának később súlyos következményei lesznek. A fiatal muszlim nőkre nehezedő társadalmi nyomás van olyan fontos téma, mint a menekültválság, így a film méltán lett igazi közönségkedvenc. A franciák választása bizony erősre sikeredett.

A war (Dánia)

Dánia a kategória egyik nagy esélyese is lehet. Amerika egyik aktuális témája nem véletelenül került be az élmezőnybe, és a tengerentúli kritikusok közül többen is imádták a produkciót.

Theeb (Jordánia)

Hija, az oszmán tartomány, első világháború. Theeb egy beduin fiú, aki idő előtt elveszíti az édesapját. Az élete ezután teljesen felfordul, és amikor a törzséhez egy ismeretlen küldetésen lévő brit katonatiszt érkezik, a történet új fordulatot vesz. Tud-e felnőttként viselkedni egy kisfiú a háború legnagyobb viharában?

A magyar induló: Saul fia

Mit is írhatnánk még a Golden Globe-díjas alkotásról? Az igazi újításokkal élő Saul fia méltán érdemelte ki az elsimerést. Bár az elmúlt években számtalan holokausztfilm készült, itt mégis megtalálható az a bizonyos újszerű formanyelv, melynek lényege, hogy a kamera végig a főszereplő mellett marad, így pedig egy személyes drámaként élhetjük meg a filmet, és a történelem borzalamait. Mi már most nagyon drukkolunk Nemes Jeles László csapatának!

A 2016-os Oscar-díjkiosztó február 28-án lesz a hollywoodi Dolby Theatre-ben, a gálát Chris Rock amerikai komikus fogja vezetni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.