Audrey Hepburn, az igazi nő - 23 éve hunyt el a legendás színésznő!

halál színésznő ikon Audrey Hepburn díva Hollywood
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A múlt század egyik legbájosabb, és leggyönyörűbb színésznője. Igazi díva, akinek stílusát a mai napig másolják a világ legnagyobb divatcégei. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) fáradhatatlan jószolgálati nagykövete. Egy fantasztikus asszony, aki igazi példakép lehet a 21. századi nők számára. 

Audrey Hepburn, született Audrey Kathleen Ruston, 1929. május 4-én látta meg a napvilágot Brüsszelben. Eleganciájával és bájával már gyermekkorában lenyűgözte a környezetét, bár a háború borzalmai rajta is nyomot hagytak. Gyermekkorában az egyik barátjától megkapta Anna Frank naplóját, mely olvasása közben a saját életét látta viszont a sorok között.

Forrás: AFP

A mozivászon csillaga

Első komoly főszerepe az Ann hercegnő volt, a Római vakációban. A film hatalmas sikereket ért el, később pedig Audrey meg is kapta érte a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat. Szelíd, kislányos külsejével szinte elvarázsolta az amerikai közönséget. Többen kékvérűnek nevezték, és sokan állították, hogy biztosan köze van a királyi családhoz. A híres szerepek ezután egymást követték, és rövid idő alatt kora egyik legkeresettebb színésznőjévé vált.

A divat királynője

1953-ban szoros barátságot kötött Hubert de Givenchy francia divattervezővel. Később ő lett Hubert múzsája, aki számtalan csodás darabot tervezett a sztárnak. Különleges és elegáns stílusa az egész világot lenyűgözte, és hamar igazi divatikon vált belőle. Hatalmas őzikeszemeivel, és törékeny alkatával nem volt ruha, ami ne állt volna jól mesés alakján. Ki ne emlékezne az Álom luxuskivitelben bűbájos ruhájára, melynek másolatait a mai napig viszontláthatjuk bármelyik nagyobb díjátadón.

Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben című filmben Forrás: AFP, Northfoto

Az UNICEF nagykövete

A jótékonykodás, és az elesettek iránti szeretete legendás volt. 1988-tól utazó nagykövet vált belőle, és az évek során majdnem az egész világot bejárta.

Számtalan háborús övezetben járt, többek között Szudánban, Szomáliában, és Mexikóban. Mivel a gyermekkorában ő is megtapasztalta a háború borzalmait, pontosan tudta, hogy mit jelent a nyomor, és az éhezés.

Úgy érezte, nem maradhat Hollywood csillogó világban, amikor naponta milliók hallnak meg tehetetlenül és magányosan. Mindig azt mondogatta: "Hiszek a csodákban". Bár már jóval előtte megtudta, hogy vastagbélrákkal küzd, mégis élete végéig dolgozott. 1993. január 20-án hunyt el Svájcban a családja körében. Emlékére két fia 1994-ben megalapította az Audrey Hepburn Gyermekalapítványt.

A 3 kedvenc idézetünk tőle

"Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap! Hiszek a csodákban."

"A vonzó ajkak érdekében mondj kedves szavakat. A kedves szemekért keresd a jót az emberekben. A karcsú alakért oszd meg ételed az éhezőkkel. A szép hajért hagyd a gyermeknek, hogy ujjaival végigsimítsa naponta. A lelki egyensúlyért sétálj azzal a tudattal, hogy sohasem vagy egyedül."

"A férfi, aki vonz engem, lehet magas vagy alacsony, szőke vagy barna, jóképű vagy kevésbé jóképű. A vonzó külső egymagában nem feltétlenül van hatással rám. Ha egy férfi rendelkezik azzal a meghatározhatatlan tulajdonsággal, amelyet nem tudok másként hívni, mint "melegség" vagy "vonzerő", akkor jól fogom érezni magam mellette."

/1601/Audre2016120103721

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.