A filmvászon legemlékezetesebb mostohái

film mostoha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Így jártam a mostohámmal – szól az e héten mozikba kerülő film címe, mi pedig összegyűjtöttük egy csokornyit azokból a nevezetes filmekből, melyek főszereplői mostohaszülők és mostohagyerekek.

Hófehérke (1937)

Mi más lehetne az első a listánkon, mint a klasszikus mese (klasszikus Disney-feldolgozása), amely megteremtette a „gonosz mostoha” archetipikus fogalmát – mely gonosz mostoha nem bírja elviselni, hogy a mostohalánya szebb nála, így el akarja veszejteni az erdőben. Szerencsére ott vannak a törpék, és hejhó!

Lolita (1962)

Vladimir Nabokov botrányos remekművéből Stanley Kubrick rendezett filmet, a főszereplőjének neve pedig mára fogalommá vált, a szexuálisan csábító kislányokra használjuk. Imigyen történhet meg az Lolitával, hogy az érte rajongó középkorú férfi csak azért elveszi feleségül az anyját, hogy a közelében lehessen. Aztán ketten maradnak...

A vadász éjszakája (1955)

Szintén az érdek vezérli a mostohaszülővé válásban ennek a hollywoodi klasszikusnak a kissé kattant főszereplőjét is: mostohagyerekeinek igazi apja ugyanis rablott pénzt rejtett el, mielőtt börtönbe került, a srácok pedig tudják, hol a kincs. A vége hátborzongató kergetőzés a vidéki Amerika ikonikus helyszínein.

Hamlet (1996)

Minden idők egyik leghíresebb mostohaszülő-mostohagyerek viszonya Hamleté és Claudiusé, hisz a dán királyfi eltávozott apját épp az utódja tette el láb alól – az anyjával karöltve. A számtalan feldolgozás közül mi ezt a Kenneth Branagh-változatot választottuk, de mindenképpen említést érdemel a történetnek az a laza, modern és tévés verziója is, amit a Kemény motorosok (Sons of Anarchy) című sorozatban láthattunk.

Tesó-tusa (2008)

Ebben az abszurd humorú komédiában két idős ember talál egymásra – és ezáltal hozzák a házasságba mindketten a felnőtt korú, de felnőni képtelen fiaikat is. Akiknek ezután egymással is kezdeniük kell valamit, és szem nem marad szárazon.

Megjött Apuci (2015)

Will Ferrell ebben a filmben épp ellentétes szerepet játszik, mint a Tesó-tusában: itt ő a felelősségteljes, komoly mostohaapuka, akinek fel kell vennie a versenyt a semmiből felbukkanó és nagyon menő igazi faterral, azaz Mark Wahlberggel. A humor viszont itt is abszurd.

Így jártam a mostohámmal (2015)

Julie Delpy karrierista nőt alakít ebben a friss francia filmben, aki összejön egy jólelkű vidéki informatikus férfival, és akár még jól is elsülhetne a dolog közöttük, ha nem lenne ott a nő kamaszkorú fia, aki inkább csak vetélytársat lát a lehetséges pótpapában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.