Békés öregkor, bölcs tanácsok, vasárnapi húsleves? Egy fenét! Ezek a nagyszülők tesznek arra, hogyan kéne viselkedniük a társadalmi és családi elvárások szerint, ehelyett azt csinálják, amihez kedvük van. Akkor is, ha az botrányosan szörnyű.

John Dugan - A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

124 éves, régebben mészárszéken dolgozott, ja és sorozatgyilkos volt. Ez utóbbit mára a fiai végzik helyette, akikkel együtt el is szokták fogyasztani az áldozatokat. Ő az a nagyszülő, akivel biztosan nem akarod együtt kanalazgatni a vasárnapi húslevest.

Burgess Meredith - A szomszéd nője mindig zöldebb (1993)

„Meg kell hágni azt a nőt! Vagy ha nem akarod..., akkor küldd át hozzám!" – Gustafson nagypapa nem rest tanácsot adni a fiacskájának, pedig már a Jack Lemmon játszotta csemete is élemedett korú. A 94 éves nagypapa emellett imád piálni, talpas cigit szívni, a nőkkel kapcsolatos mondatai közül pedig még az enyhébbek közé tartozik a fenti idézet.

Clint Eastwood - Gran Torino (2008)

Goromba, rasszista, mocskos a szája, és az unokái előtt sem titkolja, hogy úgy alapvetően utálja az embereket. Clint Eastwood nagypapája csak a régi kocsiját szereti igazán a felesége halála óta, de aztán egy szomszédba költöző bevándorlógyerek megváltoztat ezt-azt.

Alan Arkin - A család kicsi kincse

Milyen nagypapa az, aki a gyerekszépségversenyre olyan koreográfiát tanít be a lányunokájának, amit a sztriptízbárban szerzett tapasztalatai alapján állított össze? Néhány otrombaságtól eltekintve valójában a legjobb fej figura az egész famíliában, és teljesen egyértelmű az is, ő mit tenne, miután a családi kiránduláson elhalálozik.

Johnny Knoxville - Rossz nagyapó (2013)

Ő az, aki egy személyben megtestesíti a „mocskos vénember” fogalmát. Például szereti az intim testrészeit különböző furcsa helyekhez dörgölni, másokat sértegetni, felelőtlenül viselkedni és gusztustalankodni. Ami talán nem is meglepő, ha tudjuk, hogy a maszk alatt a Jackass sztárja, Johnny Knoxville alakítja.

Deanna Dunagan és Peter McRobbie - A látogatás (2015)

Mi baj lehet egy kellemes vakációból a nagyszülők vidéki házában? M. Night Shyamalan (Hatodik érzék, A falu) filmjében az unokák gyorsan rájönnek, hogy nem véletlenül kapták utasításba: éjjel tilos kijönni a szobából – nagypapa és nagymama szörnyű és mocskos titkokat rejteget.

 

  Robert De Niro - Nagyfater elszabadul (2016)

A frissen mozikba került Nagyfater elszabadul sokak szerint az film, amiben Robert De Nirto minden korábbinál jobban lejáratta magát a legalpáribb poénok kedvéért. Egy perverz és gátlástalan tatát alakít ugyanis, aki az őt kényszerűségből fuvarozó pedáns unokája agyára megy a közös utazás során. De legalább élvezettel csinálja.