Scarlett O'Hara és Rhett Butler ikonikus szerelme 1939-ben debütált a filmvásznon, az Elfújta a szél sikere pedig lassan 80 éve töretlen. Nők milliói olvadoznak még ma is a sármos Clark Gable-től; a valaha volt egyik legszebb színésznőt, Vivien Leigh-et, pedig ugyancsak tömegek csodálják. Most néhány érdekes kulisszatitkot hoztunk el nektek ezzel a filmmel kapcsolatban.

Elfújta a szél Vivien Leigh és Clark Gable nélkül? Na ne!

Pedig bizony a stúdió eredetileg nem őket szánta a főbb szerepekre! Több mint 1400 színésznőt hallgattak meg Scarlett O'Hara szerepére, a nagy kedvenc pedig Charlie Chaplin barátnője, Paulette Goddard volt. Ám mikor a stúdió fülébe jutott, hogy a pár vadházasságban él együtt, a botránytól rettegve inkább törölték a színésznőt a jelöltek listájáról. 

Vivien Leigh legfőbb vágya volt, hogy megkaparíntsa Scarlett O'Hara szerepét, és ez néhány tesztfelvétel után sikerült is neki. Ám nála is előkerült a csontváz a szekrényből, mikor kiderült, hogy Leigh Lawrence Olivier szeretője volt, miközben egyikük sem vált még el korábbi párjától. A stúdió végül nem fosztotta meg a nőt a szereptől azzal a feltétellel, hogy a két színész nem találkozhatott egymással a forgatás időtartama alatt.

AFP

A Rhett Butler szerepére pedig Gary Coopert szemelték ki, de ő visszautasította a felkérést, mondván, az Elfújta a szél lesz Hollywood történetének legnagyobb bukása. Nos, nem lett igaza.

Clark Gable is vonakodott elvállalni a szerepet, de a Metro-Goldwyn-Mayer egy igen furcsa gesztussal segítette a döntését: busás összeget ajánlottak a színésznek, hogy elválhasson második feleségétől és még forgatás alatt elvehesse új szerelmét, Carole Lombard színésznőt.

Fontos volt az élethű ábrázolás

A minél élethűbb hatás kedvéért George Cukor, a filmen dolgozó első rendező, a szülési jelenetben a Melanie-t alakító Olivia de Havilland lábujjait csipkedte. Ez a kevés jelenetek egyike, melyeket még Cukor vett fel és benne maradtak a filmben a rendezőváltás után is.

Forrás: AFP

Bagósok

A film forgatása alatt Vivien Leigh napi négy doboz cigarettát szívott. Clark Gable csak hármat.