Az ismert pszichiáter, Dr. Judith Orloff szerint minden irodában öt személyiségtípus dolgozik. Ők a nárcisztikus, a düh-függő, a passzív-agresszív, a búntudat-turista és a pletykaárus.

A nárcisztikusnak az a legfontosabb, hogy mindenki imádja és tisztelje, végtelen jogosultságérzete van és a manipuláció nagymestere: semmitől sem riad vissza céljai elérése érdekében. Sokan közülük elbűvölő karakterek, mások hisztis egománok, de mindkét típus tudja, hogyan használjon ki másokat és alacsonyítsa le azokat, akik ellenségnek számítanak.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

A düh-függők minden egyes konfliktust úgy kezelnek, hogy meggyanúsítanak, letámadnak, megaláznak és megszégyenítenek másokat, és óriási dühkitörések kíséretében kritizálják azt, ami nem tetszik.

A passzív-agresszív típus a düh-függő közeli rokona lelki értelemben, csak ők nem balhéznak vagy hisztiznek, hanem egy finom mosoly kíséretében, higgadtan és udvariasan teszik meg mindazt, amit a düh-függők.

A bűntudat-turisták az örök mártírok: állandóan látványosan szenvednek, sóhajtoznak, nagydobra verik, milyen áldozatokat vállaltak,míg el nem érik, hogy áldozatuk bűntudattól telve meg ne tegye azt, ami az ő érdekük. A manipulációt mesteri szinten űzik.

Forrás: Thinkstock

A pletyka-árus azzal igyekszik magát szerethetővé és nélkülözhetetlenné tenni, hogy állandóan szaftos pletykákat terjeszt és bensőséges információkat oszt meg másokról, de persze úgy csinálnak, mintha kizárólag veled osztanák meg ezeket a fontos infókat, hogy különlegesnek érezd magadat.

Dr. Orloff szerint szerencsére mindegyikükkel ki lehet jönni, ha megfelelően reagálunk.