Szentatyák a mozivásznon: 7+1 pápa, aki filmhősként is megállta a helyét

pápa szent film mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szent, a romlott, a vívódó, az arrogáns, a nő(!)... Az épp hivatalban lévő Ferenc pápáról életrajzi film érkezett a hazai mozikba, ennek kapcsán pedig utánanéztünk, hogy kik voltak eddig a gyöngyvászon legemlékezetesebb szentatyái.

Agónia és extázis (1965)

A film Michelangelo életét dolgozza fel Charlton Heston főszereplésével és Irving Stone híres regénye nyomán. Michelangelo művészetét pedig közismert módon sokszor a pápák finanszírozták, és közülük is kiemelkedett az itt Rex Harrison alakította, a Sixtus-kápolna freskóit megrendelő II. Gyula, akivel igazán viharos kapcsolatot ápolt az öntörvényű zseni.

A keresztapa III. (1990)

Minden idők leghíresebb maffiaeposzának utolsó részében az öreg Michael Corleone visszatér Itáliába és a vatikáni bankban mosná tisztára a család kétes eredetű pénzét. Eközben pedig összeismerkedik, sőt bűneit őszintén meggyónva kitárulkozik egy bíborosnak (Raf Vallone), akit nem sokkal később pápává választanak. És aki át akarja világítani a Vatikán pénzügyeit, így nagyon gyorsan végeznek vele az ellenségei.

II János Pál – A béke pápája (2005)

2005-ben hunyt el II. János Pál, és rögtön két életrajzi tévéfilmet is készítettek róla még ebben az évben. A nagyobb szabású ez a nemzetközi produkció, ami három és fél órában dolgozta fel Karol Wojtyla életét, a címben jelzett, világpolitikai jelentőségű törekvéseire koncentrálva leginkább. Mindezt olyan sztárok közreműködésével, mint Christopher Lee, Ben Gazzara, vagy a címszerepben Jon Voight.

Karol - Az ember, aki pápa lett (2005)

Ez a lengyel-olasz tévéfilm pedig épp azt az időszakot mutatta be, ami II. János Pál előtt történt Karol Wojtylával: azaz a gyerekkorát, az ifjúságát az irodalmi munkásságával és sportpályafutásával, a második világháború traumájával, és persze az elhívatását és egyházi tevékenységét, egészen 58 éves koráig, ama bizonyos pápaválasztó konklávéig.

Johanna nőpápa (2009)

Egy legenda szerint a 9. században a katolikus egyház feje néhány évig egy nő volt - amiről persze senki sem tudott a környezetében, míg le nem lepleződött. A legenda történelmi hitelessége máig vita tárgya, de ez persze nem akadályozta meg a filmeseket abban, hogy többször is feldolgozzanak egy ilyen jó sztorit. Az 1972-es változatban maga Liv Ullmann alakította a főhősnőt, ebben a friss verzióban pedig a német Johanna Wokalek mellett John Goodman a legnagyobb név (aki szintén pápát játszik a filmben!)

Van pápánk! (2011)

Nanni Moretti szeretetteljes szatírájában Michel Piccoli játssza azt a kedélyes öreg bíborost, akit saját meglepetésére pápává emelnek a konklávén - amitől ő megijed, és a hivatalos bejelentés előtt pánikrohamot kap. A bejelentés elmarad, hősünk pedig kap pár nap gondolkozási időt, ami alatt többek között megpattan a Vatikánból is egy kis kalandozásra.

Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig (2015)

Az épp hivatalban lévő, de már most legendás és közkedvelt Ferenc pápa élete elevenedik meg ebben a spanyol-argentin-olasz filmben, mely egy újságírónővel folytatott beszélgetéseken keresztül tekint vissza Jorge Mario Bergoglio sorsára és útjára a Vatikánig. A hazai mozik pedig április 7-e óta vetítik.

+1: Borgiák

Listánk kakukktojása nem mozifilm, hanem tévésorozat, de nem tudtuk volna kihagyni a történelem valószínűleg legzüllöttebb (parázna, gyilkos, saját gyermekeinek(!) egyházi birtokokat adományozó stb.) pápáját, pontosabban az ő szerepében Jeremy Ironst.

Letépett mellbimbók, húsbárddal gyilkolók – Íme, a világ 7 leghalálosabb sorozatgyilkosa (18+)http://www.life.hu/kult/20160404-letepett-mellbimbok-husbarddal-gyilkolok-ime-a-vilag-7-leghalalosabb-sorozatgyilkosa-anatoly.htmlSzörnyű bűntettek elkövetői, akik végül megkapták megérdemelt büntetésüket. Cikkünkben a világ legszörnyűbb sorozatgyilkosait gyűjtöttük össze. Jobb, ha csak így nézel szembe velük! Kult--Bazi nagy mozis lagzik: a legfergetegesebb esküvők a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20160331-bazi-nagy-mozis-lagzik-a-legfergetegesebb-eskuvok-a-filmvasznon-negy-eskuvo-es-egy-temetes.htmlAz a bizonyos nagy nap természetesen a filmesek fantáziáját is számtalanszor megihlette a maga izgalmával, érzelmeivel, szorongásával, humorával, vagy épp drámájával. A mozikba érkező Bazi nagy görög lagzi 2 kapcsán összegyűjtöttünk 7 különlegesen emlékezetes esküvőt a filmvilágból. Kult--9 legendás zenészélet a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20160326-9-legendas-zeneszelet-a-filmvasznon-sid-es-nancy-the-doors.htmlHíresek a dalaik révén és rajongók milliói számára fontos az alakjuk, így igazán hálás filmtémát jelentenek – ráadásul a listánkon szereplő zenészek a sorsuk kacskaringóival bőven szolgáltattak drámai alapanyagot is a róluk szóló életrajzi mozikhoz. Összegyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinket a témában. KultNorthfotoMiért halt meg Mágnás Elza? http://www.life.hu/kult/20160317-filmkritika-felvilag.htmlAz I. világháború kitörése előtt a magyar bulvársajtó a hírhedt luxuskurtizán, Mágnás Elza (Kovács Patrícia) halálhírétől volt hangos. Elza holttestére egy a Dunából kihúzott utazókosárban találtak rá. A nő meggyilkolására több embernek is lehetett indítéka: a kitartójának, Maxnak (Kulka János); a szeretőjének, Gergelynek (Sándor Péter), a komornájának, Rózsinak (Gryllus Dorka) és az új cselédnek, Katónak (Döbrösi Laura). Istók Levente kritikája. Kult20 érdekesség a 20 éves Trainspottingrólhttp://www.life.hu/kult/20160307-20-erdekesseg-a-20-eves-trainspottingrol.htmlAlig néhány nappal ezelőtt múlt pontosan két évtizede, hogy Angliában bemutatták a Trainspottingot, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag kevéssé köztudott információt a híres-neves kultfilmről. Kult7 film az egyház legbotrányosabb ügyeirőlhttp://www.life.hu/kult/20160301-7-film-az-egyhaz-legbotranyosabb-ugyeirol.htmlA gyerekmolesztáló papokat leleplező újságírókról szóló, friss Oscar-díjas Spotlight kapcsán összegyűjtöttük a téma 7 emlékezetes filmjét. Melyek a látszattal ellentétben a (többségében valóban megtörtént) sötét ügyeket feltárva nem az egyházat magát támadják — sőt épp segítik a nyilvánosság kényszerítő erejével a szembenézésben, megtisztulásban, és az igazi hivatása beteljesítésében. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.