A Franciaországban hamarosan megkezdődő futball Európa-bajnokság kapcsán összegyűjtöttük az öt kedvenc filmünket, amit a franciáknak köszönhetünk. Zsebkendőket elő!

A nagy kékség 

Luc Besson neve 1988-ban íródott be a francia filmkészítés történelmébe. A Nagy kékség című alkotás volt az akkor 29 éves rendező első angol nyelvű filmje. A Nagy kékség kultuszfilm lett, bemutatásakor több mint egy teljes évig játszották a francia filmszínházak. És hogy miért lett ekkora siker? Ha még nem láttad, meg kell nézned!

Betty Blue 

Ki más készíthetne hiteles filmet egy vad, mindent elsöprő erejű szerelemről, mint a franciák? A Betty Blue egy egyszerű srác és egy érzelmileg és idegileg nagyon is labilis, ám rendkívül szenvedélyes lány szerelmének nem mindennapi története, ami úgy végigsöpör az ember lelkén, mint egy lezuhanó lavina.

A provence-i fűszeres 

Néha szívesen elmenekülnénk a város zajából a természet közelségét élvezni. Főhősünknek, Antoine-nak viszont nagyon nem jött be a váltás, nem is túl boldog provence-i szülőfalujában. A „belső road-movie-ja” közben viszont találkozik a mindig mosolygó Claire-rel.

Életrevalók 

Listánk utolsó előtti darabja is egy francia film: a tolószékbe kényszerült arisztokrata és bevándorló ápolója közti barátságról szóló film politikailag inkorrekt és fergeteges poénjaival és kicsattanó életörömével nem véletlenül lett a nézők kedvence világszerte.

Amelie csodálatos élete 

Nem is lehetne mással zárni a sort, mint ezzel a szuperbájos, szívmelengető mozival, ami romantikus ugyan, de olyan francia módra. Erre nincs jobb definíció. Audrey Tautou pedig – természetesen – imádnivaló benne!