Elhunyt Muhammad Ali, minden idők legsikeresebb bokszolója. A Life.hu a legemlékezetesebb pillanataival búcsúzik a sportolótól. 

Muhammad Ali 12 éves korában kezdett, majd annyira beleszeretett a sportba, hogy 16 évesen otthagyta az iskolát. Hatéves amatőr karrierje 1960-ban csúcsosodott ki, amikor Rómában félnehézsúlyban olimpiai bajnok lett. 


Első profi meccsén, 1960 októberében pontozással győzött a nehézsúlyú Tunny Hunsaker ellen, ezután 18 mérkőzést nyert meg sorozatban, 15-öt kiütéssel.

Forrás: NORTHFOTO

Első profi világbajnoki címmérkőzésén, 1964-ben a verhetetlennek gondolt Sonny Listont kiütötte a hetedik menetben. 

Nem számolom a felüléseket, én csak akkor kezdem el számolni, amikor már fáj, amikor már nem bírom tovább, (...) mert ez az, ami igazán számít. Ez tesz téged bajnokká. 

Ali 1971-es, Joe Frazier elleni, a New York-i Madison Square Gardenben rendezett meccsét a 20. század összecsapásának nevezték. Aztán 1975-ben Ali ismét megmérkőzött Frazierrel a manilai thriller nevet kapó mérkőzésen. 

Az ökölvívó-közösségek nagy része egyetért abban, hogy ez volt Ali utolsó nagy meccse, amelyben 14 kegyetlen menet után győzött Frazier ellen.  

Joe Frazier és Muhammad AliForrás: AFP

A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik. 

Muhammad Ali 1981 decemberében végérvényesen visszavonult a profi ökölvívástól. Karrierje során 56 győztes mérkőzést vívott, ebből 37-et nyert kiütéssel, és mindössze ötször kapott ki. A legenda a becslések szerint 29 ezer ütést kapott a fejére. Az 1980-as évek eleje óta Parkinson-kórban szenvedő Alit betegsége sem gátolta meg abban, hogy szinte élete végéig utazzon, és számos rendezvényen részt vegyen. Muhammad Ali nevét egy amerikai szövetségi törvény is viseli, amely a bokszolók jogait hivatott szavatolni. 

/1606/Muham201664125819