Muhammad Ali élete képekben - A legendás sportoló legemlékezetesebb pillanatai

bokszoló Muhammad Ali
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Muhammad Ali, minden idők legsikeresebb bokszolója. A Life.hu a legemlékezetesebb pillanataival búcsúzik a sportolótól. 

Muhammad Ali 12 éves korában kezdett, majd annyira beleszeretett a sportba, hogy 16 évesen otthagyta az iskolát. Hatéves amatőr karrierje 1960-ban csúcsosodott ki, amikor Rómában félnehézsúlyban olimpiai bajnok lett.


Első profi meccsén, 1960 októberében pontozással győzött a nehézsúlyú Tunny Hunsaker ellen, ezután 18 mérkőzést nyert meg sorozatban, 15-öt kiütéssel.

Forrás: NORTHFOTO

Első profi világbajnoki címmérkőzésén, 1964-ben a verhetetlennek gondolt Sonny Listont kiütötte a hetedik menetben.

Ali 1971-es, Joe Frazier elleni, a New York-i Madison Square Gardenben rendezett meccsét a 20. század összecsapásának nevezték. Aztán 1975-ben Ali ismét megmérkőzött Frazierrel a manilai thriller nevet kapó mérkőzésen.

Az ökölvívó-közösségek nagy része egyetért abban, hogy ez volt Ali utolsó nagy meccse, amelyben 14 kegyetlen menet után győzött Frazier ellen.

Joe Frazier és Muhammad Ali Forrás: AFP

Muhammad Ali 1981 decemberében végérvényesen visszavonult a profi ökölvívástól. Karrierje során 56 győztes mérkőzést vívott, ebből 37-et nyert kiütéssel, és mindössze ötször kapott ki. A legenda a becslések szerint 29 ezer ütést kapott a fejére. Az 1980-as évek eleje óta Parkinson-kórban szenvedő Alit betegsége sem gátolta meg abban, hogy szinte élete végéig utazzon, és számos rendezvényen részt vegyen. Muhammad Ali nevét egy amerikai szövetségi törvény is viseli, amely a bokszolók jogait hivatott szavatolni.

/1606/Muham201664125819

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.